Foc i lloc

Newton i la Covid-19

Com Newton va canviar el món i com podem fer-ho nosaltres

Creat:

Actualitzat:

Aquests dies a estonetes, no em queda gaire temps entre l’escola i l’acció política, llegeixo els Philosophiæ naturalis principia mathematica (Principis matemàtics de la filosofia natural), d’Isaac Newton, publicat a Londres el 1687, ara fa 333 anys. Coneguts popularment com a Principia, Newton estableix en ells la llei de la gravitació universal, que relaciona els moviments planetaris amb els dels cossos a la Terra. En els Principia, també es troben mètodes per al càlcul de derivades i integrals que defineixen les regles de la branca matemàtica anomenada càlcul. A més de tot plegat, Newton sistematitza l’estudi de la natura proposant l’experimentació combinada amb les matemàtiques per generar el que a partir de llavors es diria física. I si fos poc, defineix lleis per primera vegada que s’apliquen a la hidrodinàmica, la hidrostàtica i l’acústica. Per tot això, està considerat el millor treball científic de tots els temps. Es pot consultar en línia un exemplar (en llatí) de la primera edició a la World Digital Library accessible per a tothom. Com a curiositat d’aquesta edició, al principi del llibre es pot trobar en versos llatins una lloança a Newton d’Edmund Halley, l’astrònom que va donar nom al famós cometa en reconeixement dels seus treballs d’astronomia.

Llegint el llibre, cal valorar el mèrit de Newton en fer un salt quantitatiu enorme en el Principia si tenim en compte el context històric en el qual vivia. La filosofia, la religió, les matemàtiques i la ciència es barrejaven intensament de tal manera que queda perfectament reflectit en el títol de la seva obra magna. A partir de la publicació del Principia tot va canviar. Es van fer avenços molt notables en camps de la matemàtica i la física. Un context que en aquell moment poques persones eren capaces de superar. I és que el mèrit de Newton és que va ser capaç de veure el seu món des d’una altra òptica que li va permetre explicar com funcionava. Però no va arribar sol al Principia, va haver d’unir les peces d’un gran puzle a través de grans treballs previs d’Aristòtil, Galileu, Descartes, Kepler, Leibniz i Halley, entre molts altres.

La situació excepcional que estem vivint a causa de la Covid-19 dona molt per pensar sobre el context històric en el qual vivim. La reflexió llegint Newton és que tant de bo quan tot això acabi fem com va fer ell en el seu moment, mirar el món des d’un altre angle per reinventar-lo i sobretot no fer-ho sols, fem-ho col·lectivament.

tracking