Foc i lloc

Aspectes no sanitaris del SAAS

La societat no entén ni el malbaratament ni l’avarícia

Creat:

Actualitzat:

El SAAS, una de les primeres empreses del país, amb més de mil treballadors, neix l’any 1986 com a entitat parapública amb autonomia financera, per assumir la gestió dels recursos públics destinats a l’atenció sanitària. Ha conegut molts directors generals, gairebé tots investits de tant poder que, quan un ministre de Salut visita l’hospital, sembla que vagi a casa aliena. Amb un pressupost de 73 milions d’euros, el 59% del qual es destina a despeses de personal, està supervisat pel Tribunal de Comptes, que, amb les seves recomanacions, fa que reiteradament el SAAS esdevingui notícia, en relació amb despeses anòmales.

Els informes del Tribunal de Comptes constaten anomalies en la compra de material, les adjudicacions de treballs externs i la contractació de personal. A tall d’exemple, l’any 2012, el tribunal alertava sobre les contraprestacions econòmiques pel programa informàtic de triatge del servei d’urgències que es remuntaven a l’any 2003; l’any 2017 es deia que la remuneració, atorgada en concepte de propietat intel·lectual, podia originar perjudicis patrimonials al SAAS. L’afer va fer esclatar un autèntic escàndol que va conduir a l’acomiadament del cap d’urgències. L’informe de 2019 destaca que els empleats del SAAS reben remuneracions en espècie i retribucions no regulades pel Reglament de personal; alguns d’aquests complements es remunten a més de trenta anys. Caldrà veure l’informe del Tribunal de Comptes quan analitzi les despeses extraordinàries realitzades amb motiu de la pandèmia sanitària.

Avui, el SAAS torna a ser notícia per motius econòmics, a causa de la negativa de Piqué de reduir-se el salari, a diferència dels altres 18 càrrecs de responsabilitat de les entitats que depenen de Govern, que reben més de 4.000 euros. Es dona la paradoxa que, a més de cobrar una jubilació a Espanya, Piqué rep uns ingressos que ronden els 150.000 euros anuals, essent un dels millors remunerats del país. Els càrrecs directius del SAAS haurien de mostrar un major grau d’empatia amb la societat andorrana, en aquests moments tan especials, seguint l’exemple dels alumnes de l’escola andorrana de Santa Coloma que han fet donació a Càritas dels diners destinats al viatge de fi de curs per ajudar les famílies més castigades per la pandèmia.

tracking