Creat:

Actualitzat:

La lliga xarcutera. Així es coneix la lliga andorrana de futbol. Una competició que, en el millor dels casos, només interessa a jugadors, entrenadors i directius dels diferents clubs que la formen i, m’imagino, als seus familiars directes. Una lliga que no té cobertura televisiva, més enllà de la pàgina web de la Federació Andorrana de Futbol, i que no té aficionats, més enllà, com deia abans, dels familiars dels jugadors. Es tracta d’una competició amateur, per molt que alguns futbolistes cobrin, i d’un nivell baix, normal en una lliga d’un país de poc més de 78.000 habitants. Una lliga que, malauradament, surt més als mitjans de comunicació nacionals i estrangers pels escàndols que no pas pels resultats internacionals dels seus clubs, que quan juguen les prèvies de les competicions europees, tret de grans sorpreses, cauen eliminats a les rondes preliminars. Un fet que no ha de sorprendre, ja que més enllà de Gibraltar o San Marino, els països dels clubs contra els quals juguen superen els 77.000 habitants.

Aquesta temporada ja hem viscut diversos escàndols relacionats amb la lliga de futbol. Primer la brutal agressió del futbolista de la UE Engordany Kobon Gneprou Junior al jugador de l’Atlètic d’Escaldes Richy Hurtado. Després, el presumpte arranjament de resultats entre l’Inter d’Escaldes i el Sant Julià. I per últim, la sospita d’irregularitats en el duel que els dos equips van disputar a les semifinals de la Copa Constitució relacionades amb les apostes esportives. Unes sospites que ja han estat denunciades per la federació –una entitat que tampoc es deslliura de les sospites de presumpta cor­rupció– a la policia.

Vist el poc interès que desperta una competició que, sempre presumptament, sembla un pou de corrupció relacionat amb els diners que la UEFA reparteix entre els clubs que juguen competicions europees, potser ha arribat el moment de la desaparició. Cal fer morir la lliga xarcutera i que el futbol andorrà reneixi només amb un objectiu: el de la formació de futbolistes que nodreixin les seleccions de base andorranes masculines i femenines. I si es vol una lliga, que sigui amateur i lluny de la UEFA, un altre presumpte pou de corrupció.

tracking