Foc i lloc
El Duralex, icona del comerç andorrà
Duralex és una marca de vaixelles de vidre i una empresa mítica que ha estat declarada en fallida i, segurament, tancarà portes aviat. Les vaixelles Duralex van causar furor i van inundar les llars espanyoles i franceses de tota una època per la seva resistència i durabilitat. El Duralex irromp al mercat andorrà als anys cinquanta, juntament amb les màquines d’afaitar elèctriques Philips, els teixits de niló, les plomes estilogràfiques, els utensilis de plàstic de la marca Gilac, els productes de llenceria, els articles de niló, els productes de perfumeria, com els pintallavis, i també els articles d’esquí, muntanya i càmping. La majoria eren articles procedents de França que van causar una profunda commoció en les economies domèstiques de l’Espanya autàrquica.
Durant els anys seixanta, el diferencial de preus atreia tant la clientela espanyola com la francesa de curta estada, encara que predominava el turista comprador espanyol sobre el francès. La gran afluència de turistes va motivar reformes en la frontera hispanoandorrana i, l’any 1965, s’inaugurava el nou punt fronterer; les autoritats espanyoles acordaven que la frontera quedés oberta tota la nit i durant tot l’any. La carretera d’Escaldes a Andorra la Vella, plena de comerços, impulsava la unió dels dos nuclis urbans i alguns autors destacaven que el comerç andorrà tenia un aire cosmopolita i oferia tots els objectes de la tècnica moderna en aparadors de luxe, al llarg de les avingudes Meritxell i Carlemany, que esdevenien el centre d’atracció per excel·lència del turisme català. En aquesta època, es consolidava el basar com a fenomen comercial i apareixien grans magatzems com Prisunic que col·laboraven en la imatge de marca del sector comercial andorrà.
L’any 1963, la importació de mercaderies cotitzava un 2% a les arques públiques, destacant les partides de confecció, teixits, perfumeria, acer inoxidable, licors i tabacs. Aquell any es van importar vaixelles Duralex per valor de 22 milions de pessetes que van aportar el 3,4% de les taxes de mercaderies recaptades al Pas de la Casa. Carmen Polo de Franco, esposa del dictador espanyol, va visitar el país en aquelles dates i, segons diuen, va adquirir vaixelles de Duralex en un important establiment per destinar-les a orfenats espanyols.