Creat:

Actualitzat:

Al setembre, els ministres de Sanitat espanyol i andorrà comprometien una partida de vacunes, dins el contingent que Espanya demanava a Brussel·les, destinada a Andorra per cobrir les necessitats d’una part de la població. A final d’any, els països de l’entorn europeu iniciaven les campanyes de vacunació entre els sectors més vulnerables al contagi, mentre que Andorra estava a l’espera de les primeres 2.000 dosis per cobrir les necessitats d’un miler de persones.

El retard en l’arribada de les dosis compromeses ha suscitat el temor entre la ciutadania andorrana a quedar-se sense vacuna, agreujat per l’impacte desolador de les gairebé cent defuncions, per l’alta incidència a les residències geriàtriques i per la situació d’un hospital que, novament, havia de tancar plantes i reduir serveis, a causa de nous brots. Finalment, es publicava al Butlletí Oficial de l’Estat espanyol l’enviament de les primeres dosis, en virtut del conveni firmat entre el ministeris de Sanitat dels dos països, que permet la revenda a Andorra de 30.000 dosis de la vacuna Pfizer i BioNTech. En les negociacions entre la Comissió Europea i els estats membres sobre vacunes contra la Covid-19 es va acordar que alguns països aliens a la UE podrien beneficiar-se de l’accés a les vacunes comunitàries. És el cas de Noruega, Islàndia i Liechtenstein, que formen part de l’Espai Econòmic Europeu, així com dels petits països situats al cor de la UE com Andorra, Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà, que depenen, de manera absoluta, de la cadena de subministrament dels països veïns per la provisió de medicaments. Pel ministre espanyol, Salvador Illa, que Espanya faciliti a Andorra una part de les seves vacunes és un exercici de responsabilitat i solidaritat davant la impossibilitat dels petits països de firmar contractes amb les farmacèutiques.

La campanya de vacunació ha esdevingut una cursa per salvar vides; uns cinquanta països han iniciat el procés de vacunació, la majoria dels quals són rics i estan situats a l’hemisferi nord. Les primeres vacunes que arriben amb comptagotes intenten evitar la cara més amarga de la pandèmia. És de preveure que les dosis siguin administrades amb criteris que prioritzin els col·lectius més vulnerables i que abans de l’estiu tots puguem estar vacunats.

tracking