Foc i lloc
La taxa verda
Des d’un punt de vista teòric, la fiscalitat ambiental és un instrument que té com a objectiu estimular la transició energètica. A la pràctica, encareix, desmotiva i, fins i tot, penalitza l’ús dels combustibles fòssils. L’Acord de París, els compromisos internacionals d’Andorra per assolir la neutralitat del carboni el 2050 i la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) condicionen la modificació de la Llei d’impostos especials. A partir d’ara, una part de la recaptació dels impostos sobre els combustibles fòssils es destinarà a la taxa verda, figura que, com en altres països, afectarà els carburants destinats a la locomoció i a la calefacció. Amb els ingressos d’aquesta taxa es crearà un fons verd destinat a impulsar un canvi en els hàbits de consum i fomentar el transport públic, amb la creació d’un nou abonament mensual a preus assequibles. També es vol incentivar la rehabilitació del parc d’edificis existents a través del programa Renova, per aconseguir més eficiència en els sistemes de calefacció.
Els importadors de carburants s’han manifestat en contra de la taxa verda i dubten dels seus beneficis; consideren que, a banda de subvencionar el transport públic, representarà un augment de preus per al consumidor, tant en el cas del gasoil de locomoció com en el de la calefacció, quan la taxa estigui completament desplegada, en sis anys. Auguren que disminuirà el diferencial de preus amb els estats veïns i que afectarà, negativament, la demanda turística. El Govern preveu ingressar noranta milions d’euros en sis anys procedents d’aquesta nova taxa; a partir d’aquell moment, cada any entraran a les arques de l’Estat uns 18,5 milions per aquest concepte.
Estem abocats al compromís de salvar el planeta, fet que exigeix canviar el model econòmic. L’impost sobre el carboni no té com a principal objectiu proporcionar recursos al pressupost general, sinó cobrir les despeses efectuades pels danys ocasionats pel diòxid de carboni i col·laborar en la seva reducció. Els incompliments dels compromisos en la lluita contra el canvi climàtic, per part dels governs, ja es porten davant de la justícia en diversos països. És el cas de França, on el tribunal administratiu de París ha condemnat l’Estat francès per inacció davant la crisi climàtica.