Foc i lloc
Tindrem normalitat a l'estiu?
Comença la vacunació massiva que ens farà sortir de l’ensopiment provocat pels comunicats inexactes o contradictoris, com “Andorra rebrà al febrer les vacunes; demà es comença a vacunar; les vacunes arriben en dues setmanes; Govern ha rebutjat la compra d’un milió de vacunes”. Ja s’han vacunat unes 1.200 persones; han arribat tres mil dosis d’AstraZeneca enviades per França que es destinaran als professionals de la salut i dels centres sociosanitaris, així com als residents d’aquests centres i treballadors socials de primera línia. A més, d’aquí al juny, s’esperen 108.000 vacunes. A la plataforma per a la vacunació s’han inscrit 23.000 persones i, si no canvien els pronòstics, la immunitat no arribarà a la meitat de la població a l’inici de l’estiu, tot i sumar els 11.000 que han passat la malaltia.
Aconseguir vacunar la majoria de la població és essencial per evitar el desastre i recuperar l’activitat turística en un país amb una economia dependent del turisme i dels serveis. La recuperació econòmica va de la mà de la sanitària; l’economia es recuperarà si s’assoleix una vacunació majoritària, però, si es retarda, moltes empreses corren el risc de desaparèixer. La vacunació és voluntària, beneficia el vacunat, la resta de la societat i els que no es poden vacunar per tenir una immunitat fràgil. És ètic rebutjar la vacuna? Del punt de vista de la bioètica és millor l’educació i la formació que l’obligació legal. Els que no es vacunin s’aprofitaran dels vacunats sense aportar res a canvi i, si tothom fes igual, la immunitat global no s’aconseguiria.
L’obligatorietat és perillosa i reforçaria la teoria de la conspiració. L’OMS prefereix que no sigui obligatòria i, com a alternativa, es planteja el passaport de vacunació que donaria avantatges com viatjar lliurement. Per atorgar aquest passaport s’ha de garantir que tothom ha tingut accés a la vacuna i que el tractament de les dades sanitàries sigui confidencial per evitar que les empreses donin prioritat als vacunats. Cal que les vacunes arribin i que hi hagi un bon pla de vacunació; no es tracta tan sols de la salut, és l’economia i també l’educació. L’esforç ha de ser col·lectiu per superar la pandèmia i assolir la immunitat. Si no ens convencen els sanitaris ho hauran de fer els polítics.