Foc i lloc
Vacunes i postveritat
En el mateix moment que s’ha informat que varis governs havien decidit finançar els laboratoris que acceptarien dedicar-se a trobar i difondre una vacuna que permetria parar la pandèmia que ens està assaltant s’han aixecat, o almenys així ho aparentava, innombrables veus per discutir i oposar-se a aquest propòsit. Totes al·legaven la potencial perillositat d’aquest mitjà de prevenció i el clam semblava multitudinari. En cada país sorgien opinions en aquest sentit, que es fonamentaven en diferents i nombrosos articles suposadament científics, essencialment publicats a les xarxes. Ara bé, una anàlisi recent d’aquest conjunt d’articles evidencia que un 80% d’entre ells foren redactats per solament dotze persones diferents! És a dir, que s’ha engegat i continuat una campanya internacional i també nacional, i ho podem lamentar, sobre la base de l’opinió de tan sols dotze persones, que, per la raó que sigui, no accepten de bon grat i menyspreen el treball de milers de científics que han esmerçat hores i hores per trobar, en els millors terminis, un principi de solució a la crisi que estem vivint. Aquestes circumstàncies ens han d’interrogar i consegüentment suscitar una profunda reflexió sobre l’ús que es fa d’internet. En efecte, aquestes dotze veus discrepants s’han pogut fer sentir i han tingut ressò, únicament gràcies o a causa d’aquesta eina de comunicació mundial.
La presidència de Trump havia posat a la palestra el concepte de postveritat. Ara constatem com aquest concepte, nascut en l’àmbit polític, envaeix també el mèdic, amb els riscos que això comporta. Així, a casa nostra, semblaria que només la meitat de la població s’ha inscrit per rebre la vacuna que permetrà, almenys en un primer temps, tornar a certa normalitat, que tots necessitem. És evident que si les coses quedessin així l’eficiència d’aquesta mesura de protecció es trobaria posada en entredit, a causa d’unes opinions més que minoritàries i sense cap base científicament vàlida.
Per tant, només podem lamentar l’efecte desmultiplicador de les xarxes que facilita la difusió de notícies esbiaixades, de les quals, en el passat, no s’hauria fet ni menció en cap mitjà de premsa solvent.