Creat:

Actualitzat:

Ja s’han vacunat més de 1.000 milions de persones a tot el món, però es necessiten 12.000 milions de dosis abans de final d’any per doblegar la pandèmia. Les patents donen l’exclusivitat per fabricar un producte i són un obstacle perquè altres països puguin produir vacunes. L’Índia, on ha sorgit una nova variant de Covid-19, pateix com no ho ha fet cap altre país els estralls de la malaltia. A l’octubre, en el marc de l’OMC, va demanar amb Sud-àfrica alliberar les patents per permetre als països més pobres fabricar les seves dosis i han aconseguit el suport de més d’un centenar de països, la majoria dels de menor renda del món.

El govern dels Estats Units, amb més de la meitat de la població adulta vacunada, ha anunciat que donarà suport a l’OMC per alliberar, mentre duri la pandèmia, les patents de la Covid-19, fet que permetria reduir costos i que la majoria de països accedissin a la vacunació. La Comissió Europea està disposada a debatre la proposta, però considera més urgent que els productors permetin l’exportació de dosis. Els beneficis de les farmacèutiques han estat astronòmics amb la fabricació del fàrmac; durant el primer trimestre, Pfizer ha ingressat 3.400 milions de dòlars amb la vacuna i espera arribar als 26.000 milions a final d’any. L’anunci de Biden va provocar una caiguda de les accions de les farmacèutiques que fabriquen les vacunes que, malgrat els esforços per augmentar la producció, dubten que la proposta sigui viable; creuen que posa en risc la innovació i que els candidats que es podrien associar per a la fabricació no sempre reuneixen els requisits. També afirmen que la suspensió de les patents desmotivaria les empreses per desenvolupar productes en futures pandèmies.

La pandèmia ha posat en evidència la necessitat d’una estratègia global. Si no es vacuna a tothom, a més del risc sanitari també hi ha un risc econòmic. Les campanyes de vacunació han mostrat la descomunal diferencia en el ritme de distribució dels fàrmacs entre els països desenvolupats i la resta. Mentre Amèrica del nord té la meitat de la població vacunada i la UE el 27%, l’Àfrica tan sols té l’1%. Atès que la vacunació és un bé públic global, s’han de dedicar esforços per accelerar-la; es requereixen mesures urgents per vacunar els països amb menys recursos.

tracking