Creat:

Actualitzat:

Seguim parlant d’esport. Aquest estiu ha tingut lloc l’Eurocopa ajornada de l’any passat, que va guanyar Itàlia per penals enfront d’Anglaterra. Avui, però, parlarem dels perdedors, concretament dels jugadors Bukayo Saka, Marcus Rashford i Jadon Sancho. Ells van ser tres dels que van fallar els tirs decisius i també tenen en comú que són jugadors negres i que tots van rebre insults racistes a les xarxes socials després de la final.

Un exemple més de com les xarxes solen ser una via en què amb l’anonimat es transmeten fàcilment missatges insultants plens d’odi i “imperdonables”, com els va qualificar l’entrenador anglès Gareth Southgate.

Però aquest cop va ser diferent. Segons James Hitchings-Hales, de la plataforma Global Citizen, els fans, i a les mateixes xarxes socials on s’havia produït l’abús, van iniciar un “contramoviment” per callar els insults inundant de missatges positius els seus perfils. També posaven en relleu les seves accions solidàries: Rashford col·laborant per combatre la pobresa alimentària, Sancho ajudant a construir un camp de futbol al sud de Londres o Saka invertint en el Forest Green Rovers, considerat el “club de futbol més ecològic del món”.

Molts seguidors recordaven que la selecció anglesa ha estat una de les que s’han agenollat en cada partit en suport del moviment Black Lives Matter, tot i l’oposició política, i amb la polèmica de la UEFA, que no permetia recolzar en públic els drets LGBTQ+, el capità Harry Kane va portar un braçalet amb l’arc de Sant Martí.

Gràcies a tots els missatges, l’etiqueta #SakaYouDidGreat va ser tendència a Twitter tot el dia següent a la final.

Aquest cas ens demostra que els missatges d’odi que es publiquen a les xarxes socials poden ser ofegats gràcies als seus mateixos usuaris i, personalment, crec que és bo que això passi. Les xarxes tenen pros i contres i hem de ser capaços d’utilitzar els seus avantatges per donar la volta a situacions com aquestes.

tracking