Creat:

Actualitzat:

Tant la ciutadania com els líders mundials són conscients del canvi climàtic i estan d’acord amb la gravetat del fenomen, però, per a la majoria de polítics i ciutadans, assumir els costos de revertir el procés i optar per un canvi de model és encara una opció llunyana. Mentrestant, es generalitza la incertesa de la població en el futur i es retarda l’aplicació dels objectius de les cimeres climàtiques que han de ser adoptats per unanimitat dels països assistents, fet que dificulta arribar a acords ambiciosos. La principal virtut de les cimeres no és la plasmació dels acords, sinó l’augment de la consciència col·lectiva.

És ben sabut que el factor que més contribueix al canvi climàtic és la utilització de combustibles fòssils que representen el 80% de l’energia mundial. Segons l’informe de Global Carbon Project, les emissions mundials de CO₂ estan tornant als nivells previs a la pandèmia i augmentaran l’any vinent. Tot i que, amb la pandèmia, les emissions de CO₂, es van reduir un 5,4% a causa dels confinaments, es preveu que enguany augmentin un 4,9% i que les emissions derivades de l’ús del carbó sobrepassin els nivells del 2019. La temperatura ja supera en 1,1 graus la de l’era preindustrial; els autors de l’informe assenyalen que, si les emissions actuals es mantenen durant una dècada, les probabilitats de limitar l’escalfament global a 1,5 graus són d’un 50%; però, si el ritme d’emissions es manté durant tres dècades, l’augment serà de dos graus. Aconseguir les emissions zero netes a mitjan segle implica una dràstica reducció d’emissions de CO₂, compatible amb els compromisos a llarg termini acordats en les darreres cimeres sobre el clima. Malauradament, els informes de l’ONU adverteixen que això no està passant.

De la cimera de Glasgow, amb gairebé 200 països assistents, no ha sorgit cap acord ambiciós per solucionar el canvi climàtic, tan sols la recomanació d'abandonar progressivament l’ús del carbó així com les subvencions al petroli i al gas. Els experts, que consideren ineficients els compromisos de llarg recorregut, preveuen que les emissions, en lloc de reduir-se, augmentin la propera dècada. La societat està cada dia més sensibilitzada amb el canvi climàtic i enfadada amb els polítics que han de ser la principal força impulsora del canvi.

tracking