Creat:

Actualitzat:

El departament d’Estadística acaba de publicar informació relativa a tres indicadors del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), que permeten classificar els països segons criteris de qualitat de vida i d’igualtat de gènere; aquests indicadors són l’Índex de Desenvolupament Humà, el de Desigualtat de Gènere i el de Desenvolupament per Gènere. És un pas endavant en la informació que permet comparar la nostra realitat amb la d’altres països, a partir de càlculs establerts amb els mateixos criteris.

Per una banda, l’Índex de Desenvolupament Humà, elaborat a partir de l’esperança de vida, l’educació i l’ingrés per capita, constata que Andorra té una posició propera a la dels països veïns i a la mitjana de la UE, com correspon a l’àrea geogràfica de la qual formem part. També és rellevant el resultat de l’Índex de Desigualtat de Gènere que s’avalua amb tres dimensions, com la salut reproductiva, la presència de la dona en la política i la participació en el mercat de treball. S’evidencia que el grau de desigualtat de gènere és baix, situant-nos en les primeres posicions del rànquing mundial. La incorporació de la dona en el mercat laboral andorrà té una llarga trajectòria, mentre que, en la política, la normalització va arribar amb el nou mil·lenni. Finalment, l’Índex de Desenvolupament per Gènere mesura les desigualtats socials i econòmiques entre dones i homes, basant-se en l’esperança de vida, l’educació i els ingressos. Andorra obté una anotació de grau mitjà-alt de paritat i, com en la majoria de països, la desigualtat es concentra en els ingressos per sexe que condicionen unes pensions més baixes per les dones, en un futur.

Comparant el salari mitjà de 2000 i 2020, la diferència entre homes i dones s’ha reduït, malgrat que el sector financer manté la tendència contrària. En aquest sector, la bretxa salarial, en lloc de reduir-se, ha augmentat en aquests vint anys i el salari dels homes està molt per sobre del de les dones; amb una paritat de gènere, l’any 2020, la massa salarial dels homes representa cinc milions d’euros, enfront dels tres milions de les dones. Malgrat que els indicadors ens situen en molt bona posició, com correspon a un país d’Europa occidental, encara hi ha camí per arribar a la plena igualtat de gènere.

tracking