Creat:

Actualitzat:

El turisme és una activitat econòmica transversal que ha crescut per acabar configurant l’estructura productiva, social i territorial del nostre país. El procés de transformació que s’ha viscut s’ha d’entendre en un context de canvi important que no és exclusiu del fenomen turístic, sinó que s’estén a tota l’activitat econòmica. En el decurs del segle XX, Andorra construeix la seva imatge com a destí turístic, que s’ha anat perfilant per la interrelació entre els visitants i el territori d’acollida. La seqüència s’inicia amb els primers viatgers que venien atrets per les aigües termals i la imatge d’una Andorra inexplorada en la qual els paisatges tenien un poder d’atracció cabdal.

El suport de la iniciativa pública a l’activitat turística, basada en el turisme de masses que irromp als anys seixanta del segle XX, potencia la consolidació d’Andorra com a destí turístic. El turisme adquireix una importància econòmica significativa per l’afluència creixent de visitants que determina que la temporada estival es complementi amb la d’hivern. Aquesta situació va ser el resultat d’una combinació de factors, com la proximitat d'àrees amb una densitat de població elevada, especialment Catalunya, la millora dels nivells de renda i el poder d’atracció d’una oferta comercial notablement àmplia. Amb el canvi de mil·lenni, el país busca diversificar l’oferta per fer front a l’estacionalitat i a la competència d’altres destins, a més d’adaptar-se a les necessitats i gustos dels visitants, ja que la diversificació és indissociable de les transformacions socials i econòmiques inherents al procés globalitzador i a les noves tecnologies.

Fa temps que els científics alerten que el model de desenvolupament, basat en el turisme de masses, agreuja la crisi climàtica i que, amb el canvi climàtic, gran part de les estacions del Pirineu només seran viables amb neu artificial i algunes ni tan sols amb això. Amb aquestes premisses, Andorra afronta el repte de gestionar i planificar l’activitat turística, amb la finalitat que sigui beneficiosa per a la societat en general, que continuï creant riquesa i esdevingui sostenible i duradora en el temps. Pel nostre propi bé, cal ser molt prudents amb els projectes que impliquin més consum de recursos naturals i territorials.

tracking