Creat:

Actualitzat:

De les aproximadament 46.000 llars que hi ha a Andorra, 6.238 corresponen a pisos buits o infrautilitzats.

El departament d’Estadística identifica aquests pisos buits per no existir un consum elèctric o bé per ser pràcticament nul.

En percentatge, correspon a un 15% del total de llars existents al Principat. Un percentatge molt elevat tenint en compte que som un país al voltant de 80.000 habitants.

I tot i que vulguem treure d’aquest recompte els pisos turístics, la dada segueix sent molt important.

I si aixequem la vista, i mirem a on mirem, sempre podrem visualitzar alguna grua que ens indica una nova construcció d’habitatges. I no hi ha cap parròquia que se’n salvi.

I per la contra, el mercat de lloguer és cada cop més insostenible per la maca d’oferta. I els preus de compra de pisos també cada cop més elevats.

Realment un conjunt d’incongruències que costen d’entendre.

I cada cop que creix un edifici nou, desapareix una part del nostre entorn natural. A vegades paratges idíl·lics que han fet que el lloc on vivim sigui més acollidor, i que te n’adones com de cop ja no els tornaràs a veure mai més, perdent qualitat de vida.

I aquest creixement no sembla seguir un pla ordenat, ni en espai ni en recursos naturals.

Aquest hivern el canvi climàtic s’ha mostrat amb força. Les pluges han estat més aviat escasses i costa saber com un bé tan escàs com l’aigua podrà ser subministrt de forma correcta a tantes llars.

I sense saber què fer des de fa tants anys, veiem com creix el parc immobiliari i de retruc els pisos buits. I els tornarem a comptar els propers anys, i seguirem sense trobar el que es pot fer per reconduir aquesta situació que ja fa tants i tants anys que arrosseguem.

Tots sabem que al darrere de cada pis buit hi ha una casuística diferent i molt diversa. Però cal trobar alguna solució. No es pot resoldre la manca de pisos construint de forma desmesurada, disposant alhora de tants recursos immobiliaris que no surten al mercat.

Al final, mai aprenem i tornen a cometre els mateixos errors de temps endarrere. ¿Recorden aquella bombolla immobiliària?, doncs sant tornem-hi.

tracking