Foc i lloc

L'àrea funcional Andorra-Pirineus (i III)

Creat:

Actualitzat:

Caminen les negociacions per a un Acord d’Associació d’Andorra amb la UE i desitjo que d’aquí un any estiguin ja tancades amb un gran consens. Aquest acord enfortirà el marc on assentar el Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra, el POCTEFA 2021-2027. A la Comissió Europea estan analitzant la versió final d’aquest programa. Si no em perdo cap angle, s’entén la demora en la redacció. Ara a Brussel·les “no está el horno para bollos”. Com tots sabem, a pesar del preu de l’energia, avui el forn bull, temperatura que no és la millor per a panellets dolços.

El Programa divideix els Pirineus en cinc zones: àrea funcional oest, àrea funcional centre, àrea funcional territori de muntanya zona est, àrea funcional espai català transfronterer i àrea funcional litoral est. Andorra és dins del “àrea funcional territori de muntanya zona est”. L’annex en descriu aquest àmbit geogràfic cobert per l’estratègia del programa i en fa l’anàlisi de les necessitats de desenvolupament i del potencial de la zona, així com la descripció de la participació dels socis en l’elaboració i la posada en funcionament de l’objectiu polític. És, probablement, un territori massa extens, amb 20.000 km2 i 640.000 habitants. Sí, mirat des de Brussel·les suposa el 18% de la superfície de tot el programa, amb solament, però, el 4,4% de la seva població total. Àmbit de salut, d’especialització d’esport i turisme actiu a l’aire lliure, de dinamització econòmica, i de mobilitat i connectivitat són els quatre grans eixos del programa per aquests anys 2021-2027 que, gràcies als fons europeus, ajudaran a millorar la qualitat de vida dels habitants de la zona.

No sé si, en l’enquadrament de l’Acord d’associació d’Andorra amb la UE es podria preveure una àrea funcional més petita, una subàrea, per ser més operativa i efectiva. Per ser realment funcional. Andorra és un Estat, sí, i parla amb Madrid i París, però també sap que la cooperació té escales diferents d’organització territorial en els nivells de proximitat.

Andorra és muntanya, sí, però també és ja, en part, una àrea urbana, lligada pel principi de realitat amb els veïns més propers. Per pensar i posar-hi la brúixola i el mapa.

tracking