Creat:

Actualitzat:

Hem llegit que s’han presentat més de 60 demandes de permisos de construcció per eludir la suposada moratòria anunciada pel cap de Govern en el debat d’orientació política. La llei a l’efecte, publicada al BOPA, pretén redefinir les polítiques urbanístiques actuals i obliga els comuns que, en el pròxim any, elaborin un estudi sobre la capacitat de càrrega màxima de les seves parròquies al qual hauran d’adaptar els plans d’ordenació i urbanisme parroquial. El text recorda als comuns que la política urbanística de cada parròquia s’ha d’efectuar dins del marc de la política urbanística general de l’Estat.

A la pràctica, aquest intent de regular els desequilibris territorials que causa la construcció desenfrenada és més tímid del que s’infereix del títol d’una llei que neix a final de legislatura, aprovada per la via d’extrema urgència i sense consens amb la resta de grups parlamentaris. La llei modifica els procediments actuals i condiciona les llicències de construcció de tota obra nova als informes favorables dels ministeris responsables d’Urbanisme i Medi Ambient, mentre no s’hagin adoptat pels comuns els resultats dels estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial. S’exclouen els projectes d’habitatges unifamiliars i els plurifamiliars destinats a lloguer. Des del punt de vista de la intencionalitat, els objectius de la llei són clars: introduir cert ordre en un sector que consumeix territori de manera preocupant, donar resposta al neguit social generalitzat en temes territorials i d’habitatge, i posicionar DA per davant de formacions emergents que tenen la construcció i l’urbanisme com a temes prioritaris.

Malgrat la seva ambigüitat, la nova llei ha provocat les queixes de constructors i inversors, poc amants de regulacions i restriccions, que s’han afanyat a presentar a correcuita un bon grapat de projectes. La situació recorda la moratòria dels anys 2006-2007 a la qual el sector va respondre amb una allau de nous permisos que van invalidar la mesura. Potser la solució passa, com proposa Susanna Vela, per una nova Llei d’urbanisme i ordenament del territori que superi les mancances de l’actual i s’ajusti als objectius i requeriments per a la preservació i protecció del medi ambient sobre la base d’una utilització racional del territori.

tracking