Foc i lloc
Voluntaris: l'ànima de la societat
Ahir, dilluns 5 de desembre, vam celebrar el Dia internacional del voluntariat, una data molt maca en el calendari perquè permet reforçar i reconèixer la tasca que fan de manera desinteressada un gran nombre de ciutadanes i ciutadans d’Andorra. Els voluntaris fan una feina indispensable per cohesionar la societat, per donar-li un impuls en àmbits tan diversos com la cultura, la salut, el medi ambient o l’esport. Són essencials també per coordinar la resposta davant situacions d’emergència: durant la pandèmia en vam tenir molts exemples. En un altre àmbit, ofereixen el seu suport a col·lectius que puguin necessitar acompanyament, sigui físic o emocional, en el seu dia a dia o en moments puntuals, com els joves, la gent gran, les persones en risc d’exclusió social o les persones amb discapacitat. És aquí on també entren en joc les associacions i entitats, les quals canalitzen la logística perquè l’ajuda social atengui realment aquelles persones que més ho necessiten.
La tasca i acció dels voluntaris la trobem, per tant, en molts aspectes del nostre dia a dia. També hem vist la implicació ciutadana desinteressada en grans esdeveniments organitzats al país, culturals i esportius, que per la seva bona organització han rebut elogis internacionals.
Ens podem sentir orgullosos, per tot plegat, de l’actitud solidària de la població d’Andorra, així com de la seva actitud emprenedora. Perquè la tasca dels voluntaris també es deixa veure al capdavant d’entitats. Penso, per exemple, en les federacions i clubs del país. En general les seves juntes estan configurades per persones que, sense ànim de lucre, fomenten l’activitat que estimen. Totes elles tenen una gran responsabilitat, perquè han de fer la seva feina de manera objectiva i vetllant per protegir els seus socis o federats.
El 5 de desembre serveix per reconèixer el compromís, temps i dedicació a totes les voluntàries i voluntaris. Són l’ànima de la societat. A tots, gràcies!
*Sandra Codina, Consellera general de Demòcrates