Creat:

Actualitzat:

L’any 2022 ha acabat millor del que s’esperava. Els ingressos del sector públic han superat les previsions, per la inflació i una major activitat econòmica. En termes socials, a banda de les polítiques de protecció tradicionals, el Govern ha acordat apujar el salari mínim a 1.286 euros i actualitzar els sous d’acord amb una escala progressiva de més a menys, en funció de la retribució. El sector hoteler, amb 10 milions de pernoctacions, ha tingut els millors resultats dels darrers anys. També Naturland declara haver obtingut la facturació més elevada de la història. Segons la patronal, les expectatives per al 2023 són moderadament optimistes.

No obstant això, el país afronta importants reptes climàtics, econòmics i socials. D’entrada, l’any 2022 ha estat extraordinàriament càlid, amb una temperatura mitjana dos graus superior a l’habitual que evidencia que el canvi climàtic desafia la salut de la biosfera, de la qual depenem, i també de l’economia i de la societat. En segon lloc, la problemàtica d’un sector dels temporers, amb condicions per sota de la legalitat del país, que afecta treballadors del Perú, Angola i el Camerun, proporcionats per empreses foranes a constructores nacionals. En tercer lloc, la pujada de preus que, segons el sondeig d’opinió, del segon semestre de 2022, de l’AR+I, afecta la gran majoria de la població, que declara haver-la sofert. En quart lloc, la pèrdua de 5.000 residents portuguesos, en el que portem de segle; segons l’enquesta de l’Observatori, aquest és també el grup més afectat per l’encariment del nivell de vida.

Finalment, el sondeig de l’AR+I alerta d’un elevat grau d’insatisfacció amb aspectes com lloguers i preus. El 61% dels enquestats declara viure en règim de lloguer i el 64% considera que els preus dels lloguers són el principal problema nacional. L’aspecte més amarg és que més de la meitat dels enquestats han reduït despeses en productes de primera necessitat i que el 40% arriba a final de mes amb dificultats; fins i tot, un 15% afirma que ha disminuït despeses en proves mèdiques.

Ja es veu que a tothom no li va de la mateixa manera; dues cares d’Andorra amb dues opcions cada cop més polaritzades. Els partits polítics tenen recorregut en les pròximes eleccions per fer-se ressò i decantar-se per una d’elles.

tracking