Foc i lloc
Crueltat simptomàtica
L’associació GosSOS, encarregada de la gossera, ha alertat d’un augment d’ingressos d’animals abandonats que posa al límit la capacitat de les instal·lacions. Fa pocs dies feia una crida a l’adopció per aquest motiu. També recentment, la protectora Nami denunciava per segona vegada en poc temps un cas de tracte negligent que va acabar amb la gossa afectada a la gossera i els cadells desapareguts.
Aquestes notícies, combinades amb les dades sobre el nombre d’animals de companyia a Andorra, indiquen una gestió deficient de la convivència, però no només això.
Segons el departament d’Estadística del Govern, el nombre de gossos i gats censats va disminuir el 2022 en comparació amb l’any anterior. S’apunta com a causa una actualització més acurada, però també es pot interpretar que molts animals no són declarats. Veient l’actitud irresponsable de moltes persones, que tendeixen a maltractar-los per acció o per omissió, és fàcil deduir que molts no estan registrats o identificats.
Mesures com les taxes comunals o el cens d’ADN caní no sembla que ajudin, fins ara, a resoldre la qüestió. Les taxes haurien de ser finalistes i destinar la recaptació a instal·lacions per al lleure més adequades que els simples pipicans. I d’un registre que no feia el pes als veterinaris, no cal dir-ne res més. S’entén l’objectiu de castigar l’incivisme, però també es troben a faltar mesures més orientades al benestar.
Tot plegat són símptomes d’un model de societat que tendeix a ser inhòspit. La dificultat per trobar habitatge s’ha estès fins a un punt insostenible i les entitats animalistes comencen a assenyalar els propietaris de pisos com a responsables de molts abandonaments. És inevitable que la majoria dels arrendadors afegeixin clàusules prohibitives de la tinença d’animals, atès que la legislació actual, tant la relativa a protecció d’animals com la referent als lloguers, ho permeten. I si ja costa trobar un lloc on viure, encara és menys habitual que hi acceptin gossos o gats.
Un paradigma social deshumanitzat també tendeix a ser cruel amb els altres éssers que ens acompanyen.