La tribuna

Museus de nit

Una iniciativa així seria recomanable que es produís amb certa periodicitat

Museus de nit

Creat:

Actualitzat:

Dissabte passat era lluna plena i també la Nit dels museus, una iniciativa promoguda des de l’any 2008 pel Consell d’Europa que s’ha anat consolidant a la majoria de capitals europees. Aquest any ha comptat amb 4.000 museus oberts a 40 països.

El mateix dissabte vaig assabentar-me de la noticia a casa, quan vaig escoltar la noticia al telenotícies de les nou. En sentir-la vaig estar a punt d’atansar-me a alguns dels museus de la ciutat. Al final, però, després de parlar-ho amb la dona, vam preferir anar al cine, tal com ja teníem previst, i vam deixar cór­rer l’experiència dels museus de nit per a una altra ocasió.

En qualsevol cas, tot llegint, les dades que aquest dilluns es donaven dels museus de Barcelona, s’ha de reconèixer que la iniciativa s’ha consolidat i té un fort seguiment.

191.000 persones van visitar alguns dels 83 museus oberts a la nit. L’entrada era gratuïta, i en alguns museus s’havia d’esperar una bona estona per poder entrar. Els més visitats van ser el del Born, el MNAC i el MACBA, amb prop de 10.000 assistents a cadascun d’ells. D’altres com el Cosmocaixa o el Marítim van superar els 5.000 visitants.

Davant d’aquestes dades sembla obligatori fer-se unes quantes preguntes. Sempre s’ha dit que les activitats culturals tenen un seguiment minoritari, quan en realitat estadístiques com les de la nit de dissabte demostren tot el contrari.

A algunes ciutats i museus hi ha dies de visita gratuïts i sempre estan plens de gom a gom. Serveixi com exemple el MOMA de Nova York, gratuït els divendres de les quatre a les vuit de la tarda. A d’altres museus, i poso novament un exemple americà, el Metropolitan, el visitant decideix quin preu o donació vol pagar per entrar.

Tenint en compte l’èxit d’aquest tipus de promocions, una iniciativa com la dels museus de nit seria recomanable que es produís amb certa periodicitat. Obrir divendres o dissabte a la nit (a meitat de preu?) podria ser una alternativa a les activitats del cap de setmana?

Molta gent que es troba incòmoda a bars absolutament plens on quasi no és possible parlar, segur que potser escolliria un museu per passejar-hi una estona.

Si ens agrada anar al cine, a un concert o al teatre un dia a la nit, per quin motiu no podem anar a un museu?

És probable que si estiguessin oberts cada nit l’activitat no seria rentable... però segur que una nit al mes o a una nit a la setmana se’n podria treure profit. I, profit o guanys al marge, sempre és millor una mica de cultura que l’absència d’aquesta possibilitat.

tracking