La tribuna
Andorra: capital del Pirineu?
Ningú té la poca vergonya avui en dia de dir que Andorra és un país que està d’esquena a la cultura
En el títol de l’article hi cueja una pregunta que en les darreres dues dècades surt de tant en tant en les trobades i els fòrums que s’organitzen per parlar del Pirineu. Parlo dels de la banda catalana, perquè desconec si a la part de França hi ha qui tingui en ment identificar el Pirineu, en aquest cas francès, com a bandera en la seva reivindicació territorial. Dic que és una qüestió que a la banda catalana, des de fa una vintena d’anys, es posa sobre la taula. No pas en tots els fòrums, però sí que en molts, algú diu: Andorra és la capital del Pirineu, o bé deixa anar un: voleu dir que Andorra no hauria de ser la capital del Pirineu? Això, més de vint anys enrere, era inimaginable en les trobades o assemblees on hi participaven gent de la cultura i estudiosos. Andorra era –i ho podíeu escoltar sense cap mena de prevenció-, una colla de gent només interessats a fer diners i sense cap disposició a interessar-se en qüestions culturals que afectessin la serralada. Evidentment, havíem de sortir a defensar la posició d’Andorra i fer-los evident –gairebé en to reivindicatiu– que a dins del Principat hi havia no poques entitats i associacions que vetllaven i desenvolupaven una intensa activitat cultural i esportiva, que materialitzaven majorment dins d’Andorra però que també ultrapassaven la frontera. L’exemple més clar, els dèiem, era la SAC (Societat Andorrana de Ciències), que dins i fora del país feien i feien molt i bé. I explicàvem les Diades andorranes a Prada de Conflent, un espai de debat on es tracta d’Andorra i també de les relacions amb els veïns del nord i els veïns del sud. Dit això, algú podia corroborar molt tímidament la realitat de la vitalitat cultural i associativa andorrana, però per un general el tòpic de només mirar pels diners acabava surant en l’ambient.
Sortosament, la curta mirada dels participant en aquells debats s’ha allargat una mica, i avui en dia ningú té la poca vergonya de dir que Andorra és un país que està d’esquena a la cultura. Al contrari, tothom gusta de fer notar que coneix algú o fa alguna cosa a Andorra. La dignitat i la feina feta, ja des de fa molts anys, per a Andorra en conjunt, en una col·laboració íntima entre comuns, Govern i entitats queda palesa i resta escrita en les hemeroteques i en els arxius. L’obertura del Principat d’Andorra, en l’àmbit polític, també ha permès la visualització de realitats que, de forma natural, s’esdevenien a Andorra i que eren, a la pràctica, tant o més nombroses i tant o més sòlides i fecundes que, en aquest cas, les realitats dels veïns del sud.
La vitalitat de la societat andorrana és per tothom coneguda. Ara com ara, en l’àmbit del Pirineu català, conforma el teixit econòmic i social més important, amb una influència directa o indirecta en bona part de l’Alt Urgell i en menor mesura, però igualment influent, a Cerdanya i al Pallars Sobirà. El flux de visitants i el flux de treballadors que Andorra atreu també activa les comarques veïnes. Podríem ben bé dir que Andorra és la capital del Pirineu, per població i per vitalitat. Que sigui un Estat, lluny de treure-li possibilitats, encara li dóna més pes específic territorialment parlant. Això s’ha de tenir ben present a l’hora de teoritzar sobre quin és el paper del Pirineu, que tantes vegades surt a estudi a la banda catalana. Les línies administratives, la frontera, han de ser superades, com bé diu l’Antoni Pol en les seves reflexions territorials, per tal de fer visible, encara que a vegades no la vulguin mirar, la realitat andorrana que per si sola capitaleja el Pirineu. Al capdavall, són les comunitats humanes les que compten i a la serralada del Pirineu tant hi han de comptar els pobles i les viles més petites, com les ciutats més o menys grans. I Andorra, ben clarament, també hi queda dins.