la tribuna

Quan fer-se una 'selfie' acaba malament

Un turista va trencar una estàtua a Lisboa mentre intentava fotografiar-se al seu costat

Creat:

Actualitzat:

La moda d’avui dia dels turistes o dels simples ciutadans és fer-se una selfie ja sigui al peu de la catedral, davant d’un edifici o d’un paisatge (mar o muntanya), en solitari, parella o grup. Allò que avui importa és retratar-se un mateix i no pas ressaltar el lloc on hom es troba. Sigui a títol individual, en parella o en un grup. El narcisisme ens domina. Però fer-se una selfie a vegades pot acabar malament i davant d’un jutge que determinarà si ens posa o no a la presó o ens clava una multa. Això és el que li va passar no fa gaire, a un jove turista de 24 anys a Portugal que per fer-se una selfie amb el seu mòbil, com fa tanta gent, va provocar la caiguda i la consegüent destrossa d’una valuosa estàtua que representava el rei portuguès Sebastiao I.

Aquest incident va passar, fa poc més d’un mes, al frontal de l’estació de Rossio, a Lisboa, a prop de la mitja nit, d’un dia del mes de maig, quan el jove protagonista se li va ocórrer fer-se una selfie (potser acabava de veure com algú altre se la feia) i es va disposar a posar-se en posició adequada i disparar el seu mòbil quan estava enfilat i a punt de solfa. L’estàtua en qüestió, a la memòria del rei Sebastiao I (mort misteriosament en una batalla al Marroc l’any 1578) fou inaugurada el 1890 sense que mai li passés res. La peça està situada a poca distància del sòl i, per tant, de fàcil accés. El jove s’hi va agafar i l’estàtua va cedir acabant feta a trossos per terra. Malgrat l’hora que era –prop de la mitja nit– dos policies el van identificar i conduir (no sabem si en estat serè o no) davant del jutge de torn que dictaminarà si cal multar-lo i que pagui el cost de la destrossa d’un monument qualificat com a patrimoni nacional.

Aquesta anècdota dóna peu a parlar d’aquesta moda –aparentment inofensiva– que tots estem tips de veure, ja sigui davant d’un monument, d’un espai natural o quan es forma un grup de persones (que poden anar des d’una sola, dos o més). El que importa no és el valor arquitectònic o paisatgístic. El que importa és la persona. Que es vegi que estem en un lloc concret. Tant li fa que estiguem davant La Pietà de Miquel Àngel, per exemple. Això no compta. El que compta és que es vegi que nosaltres hi som.

Fa un parell d’anys que a Milà (Itàlia) va passar un cas similar: un estudiant estranger estava a l’Acadèmia de Belles Arts i no se li va ocórrer res més que fer-se una selfie, tot i que hi havia un rètol que deia “No tocar”, en italià, francès i anglès, però què carai! ell volia perpetuar aquell moment. L’estàtua, d’estil grecoromana, estava a l’alçada ideal per portar a terme el seu propòsit, ningú el vigilava, i la va agafar amb tanta mala sort que va provocar l’amputació d’una cama –l’esquerra– i catacroc! El noi (amb la selfie a la càmera) va marxar amb la cua entre les cames, sense dir res de la destrossa que havia causat. Sort que les càmeres de seguretat ho van enregistrar. El mal, però, ja estava fet.

El mes de març d’aquest mateix any el vol MS181 que cobria la ruta d’Alexandria a El Caire, un segrestador que es deia Seif Eldin Mustafà va amenaçar amb fer esclatar un cinturó d’explosius, essent reduït pel servei de seguretat. Un jove britànic, Ben Innes, que era entre el passatge, va voler fer-se una selfie amb el segrestador egipci. I la premsa l’endemà va publicar una fotografia on Naira Atef –membre de la tripulació de l’Airbus 320– apareix al costat del segrestador detingut. A causa de l’afer es va desviar l’avió cap a l’aeroport de Larnaca (Xipre) que va protagonitzar sis hores d’incertesa i de terror. El segrestador frustrat va resultar ser un xipriota que estava amargat a causa de no poder veure la seva esposa, xipriota com ell, i els seus fills. Acabà lliurant-se a la policia. Sortosament aquest vol no va acabar amb una desgràcia. Però la frivolitat del xicot britànic i de l’hostessa fent-se una selfie amb el segrestador contrasta amb l’ensurt de la resta de persones que hi anaven.

Finalment fem referència a un xicot que es va saltar el sistema de seguretat a la pista Philippe Chartrier del torneig Roland Garros (París) quan, tot just acabat el partit de tennis, entre el suís Roger Federer que havia derrotat Alejandro Falla, es va plantar amb el seu mòbil per fer-se una selfie amb el guanyador a qui admirava molt, davant la sorpresa majúscula d’aquest quan va veure que s’havia saltat els controls establerts perquè això no passi. El servei de seguretat –òbviament– el va retenir.

La llista podria ser molt més extensa. I tal com veieu a vegades fer una selfie pot acabar malament.

tracking