la tribuna

L'opinió del lector

A Andorra, almenys, els temes polèmics no acostumen a sortir més enllà de la vulgaritat

Creat:

Actualitzat:

He parlat més d’un cop de l’opinió que em mereixen alguns comentaris a les edicions digitals dels diaris. N’hi ha alguns que són absolutament demencials, per utilitzar una paraula suau.

També és veritat que al Diari d’Andorra, comparat amb els diaris espanyols de més tirada, els comentaris no són tan agressius i xenòfobs com, per exemple, en els diaris esportius del país veí, on la mala educació i els insults estan a l’ordre del dia (quasi sempre emparats en la rivalitat esportiva que aquí es converteix en crònica), o en els diaris generalistes, on els temes de discòrdia són, com no, el nacionalisme, l’islamisme, la immigració i altres ismes, fins al punt que per llegir les bajanades que s’escriuen millor seria no publicar-les. A més, com he comentat d’altres vegades, en un gran percentatge els comentaris de mal gust apareixen emparats en l’anonimat.

A Andorra, almenys, els temes polèmics, òbviament amb alguna lamentable excepció, no acostumen a sortir mes enllà de la vulgaritat. Però, de vegades, cansa, fa mal als ulls, i hom es pregunta si no es podria millorar la intervenció del lector.

Un pas interessant, al meu entendre, és veure com a la nova edició digital del Diari d’Andorra s’han anul·lat les famoses estrelletes, la qual cosa sempre és d’agrair.

Ara bé, la pregunta pertinent és si, a imatge i semblança de la secció de les cartes al director, no seria convenient crear una secció d’opinió del lector on cadascú pogués opinar sobre qualsevol article, però sempre deixant constància de qui és. Donant la cara, identificant-se, tal com ho fem els que escrivim a les seccions d’opinió o qualsevol altra.

Dit d’una altra manera, demanar a qui vulgui opinar una mica més d’esforç i de dedicació. Pensar una estona abans d’escriure, criticar i opinar. Perquè per escriure ximpleries ja en tenim prou amb els cent quaranta caràcters de Twitter, també assequibles a qualsevol diari, però molt més volàtils que els comentaris, tal com avui en dia estan estructurats.

Apostar per una secció com la de l’opinió del lector sembla un exercici de coherència periodística que segur que agrairia molta gent. Llegir desqualificacions personals signades amb noms estrafolaris no té gaire sentit.

Per acabar aquesta reflexió, una última pregunta que deixo enlaire. Per quina raó els mesos de juliol i agost quasi no hi ha gaires comentaris als diaris andorrans? Si en saben la resposta, poden escriure-la en un comentari.

Salut i bon agost!

tracking