La tribuna
Dues commemoracions d'ensenyament cristià
El col·legi Sant Ermengol i la Companyia de Maria de Lestonnac són dos exemples
En la Nit Literària andorrana celebrada en bon ambient de germanor dijous a la nit, hi van tenir un paper destacat els salesians d’Andorra, en complir-se els primers cinquanta anys de la seva tasca docent al Principat. El col·legi Sant Ermengol, ens va explicar el Copríncep Vives, va ser bastit materialment amb els diners que l’aleshores bisbe d’Urgell, doctor Ramon Iglesias Navarri, va rebre de Ràdio Andorra, que van ser destinats a la construcció d’un centre educatiu portat per la congregació dels salesians. El Copríncep episcopal és el president del patronat del col·legi Sant Ermengol, i com a tal va rebre la distinció que el Cercle de les Arts i de les Lletres del Principat d’Andorra fa a entitats i persones aprofitant l’esdeveniment literari i cultural de cada mes de novembre. L’any vinent, precisament, serà la quarantena edició de la Nit Literària, i un altre cop sentirem les paraules del Simó Duró, dret allà al faristol, il·lustrant-nos amb la seva glossa, aquella paraula i pensament junyits que diu amb tota benvolença i consciència. Les comentàvem dijous en la Nit Literària les seves glosses, i juntament amb el Joan Massa l’emplaçàvem a fer-ne una edició escrita amb l’aplec de totes les fins ara proclamades. Serà un bon pomell de records i de notòria presència d’homes i de dones que han fet país, que han fet Andorra. És el cas de la comunitat educativa cristiana dels salesians del col·legi Sant Ermengol, que després de cinquanta anys seran rellevats per la comunitat educativa de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, amb també estimada presència al Principat des de fa moltes dècades.
Si dijous va ser el col·legi Sant Ermengol, demà diumenge ho serà el col·legi de la Companyia de Maria de Lestonnac, que és motiu de recordança per part d’un grup d’alumnes de la Seu d’Urgell, on fins fa vint anys van impartir ensenyament cristià. La presència de la Companyia de Maria a la Seu va començar l’any 1722, és a dir, que d’aquí a quatre anys es complirien els 300 anys. Per tal motiu, tot un conjunt d’actes que s’inicien aquesta tarda amb una missa a la catedral, com adhesió de la parròquia de Sant Ot a la commemoració i que seguiran demà, volen ser una recuperació de la memòria que compta amb el suport de l’ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Les activitats programades d’aquest diumenge són la primera part d’un seguit d’esdeveniments culturals que tindran lloc fins al mes de maig del 2017 i que consistiran en la realització de taules rodones sobre l’activitat docent i la vida diària del col·legi, amb una exposició final que recorrerà, amb imatges i un documental que ja podrem veure demà, la història del col·legi de la Companyia de Maria, on tantes noies andorranes van cursar estudis.
El col·legi Sant Ermengol i la Companyia de Maria de Lestonnac, són dos exemples d’ensenyament basats en l’humanisme cristià, amb valors i pedagogies que conformen un entorn acadèmic encaminat a formar no tan sols en els coneixents acadèmics sinó també en la germanor, la solidaritat i la fe, bastiment de la persona en el camp cognitiu i espiritual.