La tribuna
La prevenció del blanqueig, una prioritat per al sector bancari
La figura del ‘compliance’ ha agafat un protagonisme cada vegada major i inclús ha donat origen a una nova professió molt sol·licitada
L’Associació de Bancs Andorrans, conjuntament amb la Universitat d’Andorra, hem organitzat el primer curs de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme per actualitzar el coneixement dels nostres professionals en la matèria.
En els darrers anys la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme ha esdevingut una prioritat per a la comunitat internacional. Conseqüentment, la implementació nacional dels nous estàndards internacionals en aquesta matèria ha comportat les successives modificacions de la normativa andorrana, que data del 29 de desembre del 2000.
Aquestes modificacions legislatives han suposat, també a escala internacional, que les obligacions derivades del seu compliment hagin experimentat un desenvolupament important.
A la vegada, aquestes obligacions afecten un nombre cada cop major de subjectes obligats, principalment els professionals del sector bancari, financer, immobiliari, comercial, de l’assessorament fiscal i comptable, advocats i notaris i membres d’altres professions jurídiques independents, economistes i gestors, així com associacions i altres entitats sense ànim de lucre.
Per tal d’evitar que els esmentats subjectes obligats puguin ser utilitzats en actes de blanqueig de capitals, vulnerables o còmplices d’una activitat delictiva com el blanqueig de capitals, la normativa estableix unes obligacions per conèixer el client (Know Your Client), obligacions de comunicació i col·laboració amb l’organisme supervisor, així com unes mesures de control intern de les quals ha de disposar cada entitat.
La creixent regulació a la qual ens veiem abocats i, per tant, la necessitat de les entitats d’assegurar-se el compliment de la mateixa ha fet agafar un protagonisme cada vegada major a la figura del compliance i inclús ha donat origen a una nova professió molt sol·licitada.
Amb la Universitat d’Andorra fa molts anys que col·laborem plegats, amb un doble esperit, d’una banda, actualitzar el coneixement dels nostres professionals andorrans en aquelles matèries que siguin d’interès i, de l’altra, esdevenir un centre financer reconegut per l’elevada formació i reputació dels seus professionals.