La tribuna

El creador del joc 'La balena blava'

Philipp Budeikin ha pogut ser detingut gràcies a un jove que seguia el macabre joc però que sortosament va ser prou lúcid d’abandonar-lo abans que fos massa tard

Creat:

Actualitzat:

Com faig quasi cada dia, vaig comprar el diari i ves per on vaig llegir una bona notícia: Philipp Budeikin, el jove rus de 21 anys creador del joc macabre La balena blava que indueix al suïcidi, ha confessat davant d’un tribunal de Sant Petersburg (Rússia) que en va ser el creador. Havia estat detingut el novembre del 2016 però sempre havia negat ser la ment malaltissa que ha portat al suïcidi molts joves. Volem pensar que ara, aclaparat per l’enorme disbarat que havia fet i que ha portat desenes d’adolescents d’arreu del món a suïcidar-se, ha decidit confessar.

Primer de tot veiem qui és aquesta llumenera que ha sembrat la por –el pànic– entre els joves i també entre molts pares d’arreu del món. Philipp Budeikin es va criar a la ciutat de Komi, situada al nord-oest de Rússia, va cursar els estudis de psicologia durant tres anys sent expulsat de la facultat i llavors es dedicà a l’enginyeria del so. Se sap que la seva mare és oftalmòloga. Hom creu que els seus coneixements de psicologia l’haurien ajudat a crear aquest joc virtual diabòlic anomenat La balena blava, que l’ha acabat portant a la presó. (Aquest nom es deu a la creença que les balenes blaves són una espècie que acaba suïcidant-se.)

Però en què consisteix el joc anomenat La balena blava? Els que hi entren a través de la xarxa es troben amb un repte de 50 proves i cal fer-ne una cada dia. Algunes obliguen les víctimes a despertar-se de matinada i mirar vídeos terrorífics, lesionar-se el cos amb una navalla o fulla d’afaitar, publicar les imatges, apropar-se al límit d’un precipici... La prova darrera, la número 50, és la que indueix la víctima a suïcidar-se. Aquesta dinàmica d’anar superant prova rere prova crea un vincle psíquic entre la víctima i el conductor que si hom no sap trencar pot esdevenir fatal. Molts joves, nois i noies, d’edat adolescent que, com tothom sap, és una edat molt delicada on, psicològicament, la persona és molt vulnerable i la inestabilitat et pot portar a fer disbarats. El fet que hom entri en un programa com aquest fa que et motivi de veure si ets o no capaç de seguir. Hom s’ho planteja com un repte personal entre ell i el promotor del joc, que no sol explicar a ningú. (Compte pares i amics o amigues més íntims.) El seu diabòlic creador, Philipp Budeikin, ha reconegut finalment: “Sí, realment ho he fet.” I creu que els seus seguidors (víctimes) “moren feliços. Els he donat allò que no tenen a la vida, caliu, comprensió i comunicació”. Els portava a la fi de la seva vida un cop superades les 50 proves. Philipp Budeikin ha pogut ser detingut gràcies a un jove que seguia el macabre joc però que sortosament va ser prou lúcid per abandonar-lo abans que fos massa tard, comunicar-ho als pares i a les autoritats, que han portat el seu creador davant d’un jutge. I la justícia russa l’acusa d’haver creat almenys vuit societats virtuals d’accés restringit que ha batejat com a grups de la mort. Segons les autoritats russes, entre el desembre del 2013 i el maig del 2016 un centenar de nois i noies russos s’haurien suïcidat un cop superades les fatídiques 50 proves de La balena blava.

El comitè d’investigació de Rússia és del parer que Philipp Budeikin va fomentar la creació de diversos grups en què s’organitza el joc. Hi ha un grup que es comunica en espanyol, amb més de 15.000 membres. També n’hi ha d’altres on es parla en anglès, francès, rus, portuguès i altres llengües. Els primers casos de suïcidi detectats van ser a la mateixa Rússia, però de mica en mica aquest joc macabre es va anar escampant per tot el món.

Aquest fenomen ens fa plantejar que els humans som éssers vulnerables, sobretot els que per l’edat o el seu estat circumstancial són poc comunicatius. I que si utilitzem una eina tan potent com anònima com és internet ens pot portar –com és el cas que ens ocupa– a una situació sense sortida. Cal que els pares, germans, amics, mestres i la societat en general tinguin els ulls ben oberts i que les autoritats –com ha estat en aquest cas les russes– hi posin els cinc sentits i persegueixin els delinqüents que com Philipp Budeikin utilitzen internet per fer mal. He llegit que aquest psicòpata ha arribat a dir que ell amb La balena blava el que feia era “netejar la societat de residus biològics”. Això ens demostra que té la ment d’un pertorbat. D’una persona que utilitzant les noves tecnologies ha escampat un joc macabre que afecta –com ja hem dit– joves adolescents que a vegades no saben veure el perill que hi ha darrere d’un joc amb un nom aparentment inofensiu com La balena blava.

Compte doncs pares, germans, amics i amigues. Si noteu un canvi en el comportament, si us confessen algun indici sospitós, comuniqueu-ho a qui el pugui ajudar. La vida és massa bonica, malgrat tot, per deixar-la escapar per una aposta com aquesta.

tracking