La tribuna

Conceptes de futur

La presentació dels projectes d’‘start-ups’ al Niu Demo Day, organitzat per Andorra Telecom, és una excel·lent oportunitat per prendre el pols a l’emprenedoria tecnològica

Creat:

Actualitzat:

Start-up, TIC, capital risc, incubació, acceleració, business angel, vivers d’empresa, emprenedors… Aquests termes, alguns dels quals desconeguts per al públic en general, esdevenen claus en l’actual context econòmic i el camí de futur que ha d’encarar la societat andorrana. Les institucions i els agents polítics, econòmics i socials tenen del tot interioritzada la necessitat d’afavorir un procés de diversificació de l’economia andorrana. Diversificar no vol dir renunciar als sectors en què s’ha basat el creixement les darreres dècades, sinó apuntalar-los creant noves activitats d’alt valor afegit que generin riquesa i llocs de treball qualificats.

La necessitat d’obertura al món i diversificació no es pot veure com una qüestió de país exclusivament. La supervivència de moltes de les empreses del nostre teixit econòmic dependrà de la capacitat d’adaptar-se als nous temps i models de consum a través de la digitalització de la seva activitat. A Andorra Telecom ens trobem en ple procés de replantejament per anar més enllà de les activitats tradicionals de l’àmbit de les telecomunicacions i buscar noves fonts d’ingressos tant a Andorra com a l’estranger.

Ara bé, com a companyia el cent per cent pública, també tenim en compte la responsabilitat contreta amb la societat i el paper que ens pertoca de motor de foment de les tecnologies de la informació (TIC) i la innovació. Amb l’objectiu d’afavorir l’emprenedoria hem posat en marxa la incubadora / acceleradora d’empreses NIU, un viver d’acollida d’start-ups, les empreses tecnològiques que fan els primers passos o que es preparen per sortir al mercat, on reben un suport especialitzat per tirar endavant.

El NIU acull tant projectes incipients que necessiten una incubació per a la definició del model de negoci com iniciatives ja avançades a les quals cal donar un nou impuls, l’anomenada acceleració, per comercialitzar el producte o servei. En els deu mesos des de l’arrencada d’aquest espai col·laboratiu ja s’hi ha sumat un total de set projectes, tots de caràcter tecnològic, en la que és la constatació de les opcions que Andorra ofereix a l’emprenedoria i l’alta capacitació dels professionals del país.

Què oferim al NIU? Unes instal·lacions comunes per al gruix de les empreses, un ambient col·laboratiu, un programa de mentoria perquè especialistes de l’àmbit de les start-ups puguin tutelar els projectes, una xarxa d’assessors per donar suport en àrees més específiques... Ara bé, qualsevol programa de suport a l’emprenedoria ha de tenir com a pota fonamental el finançament; sense accés al capital el projecte més sòlid està condemnat al fracàs.

La necessitat d’aconseguir finançament per a les start-ups del NIU ens ha dut a organitzar el primer NIU Demo Day, un esdeveniment privat de presentació dels projectes en un fòrum integrat per inversors nacionals i internacionals i que tindrà lloc el 20 de novembre. La convocatòria és a un auditori ampli format per entitats financeres, business angels –els inversors particulars que injecten capital en una fase embrionària–, family offices o els fons de capital risc, dedicats a la inversió en start-ups.

El format triat serà àgil. Presentacions d’un nombre restringit de projectes de cinc minuts com a màxim cadascuna i cinc minuts suplementaris per respondre a preguntes dels inversors, que prèviament a l’acte rebran un resum executiu de cadascuna de les iniciatives. L’organització habilitarà igualment un espai perquè els emprenedors puguin donar explicacions complementàries a tots aquells interessats en el projecte.

El NIU Demo Day no està restringit tan sols a projectes acollits en la incubadora d’Andorra Telecom. Pretén ser una finestra molt més àmplia, oberta a projectes d’emprenedoria tecnològica en general i que puguin trobar en aquest fòrum una oportunitat per aconseguir el suport financer per tirar endavant. Perquè en darrer terme, la intenció d’Andorra Telecom com la de tots els actors públics o privats que estan treballant per diversificar l’economia i afavorir l’emprenedoria és la que siguem capaços de desenvolupar un nou sector d’activitat, preparat per competir en un món globalitzat prestant els seus serveis des d’Andorra i que pugui donar feina als cada cop més formats i preparats joves del país.

Esperem que aquest Demo Day, terminologia usada internacionalment, serveixi de palanca tant per unir start-ups i finançament com per reivindicar l’emprenedoria a Andorra i els interessants projectes que en matèria d’economia digital som capaços de generar.

*Jordi Nadal és director general d'Andorra Telecom

tracking