La tribuna
La xarxa d'empreses inclusives, un camí que cal recórrer junts
La junta directiva de la FAAD vol reconèixer una iniciativa creada per impulsar i garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat
El 13 de desembre del 2006 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el conveni relatiu als drets de les persones discapacitades i el seu protocol opcional. Una eina jurídica universal de protecció i de reconeixement dels drets específics de les persones amb discapacitat. El conveni és el primer instrument internacional jurídicament vinculant en l’àmbit dels drets humans. Andorra el va signar el 27 d’abril del 2007 i el va ratificar el 30 d’octubre del 2013, en vigor des del 10 d’abril del 2014.
El conveni fa èmfasi, entre altres, en el dret de les persones amb discapacitat a la seva autonomia de vida i a la seva inclusió en la societat, i fa esment especial en les mesures que els estats han de prendre per tal de garantir el dret al treball, entre d’altres drets fonamentals. Un treball de qualitat assegura la independència econòmica, fomenta els reptes personals, dignifica i és la millor protecció contra la pobresa.
La junta directiva de la FAAD vol reconèixer una iniciativa creada per impulsar i garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat i que s’ha desenvolupat des del departament d’Ocupació del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, el programa de xarxa d’empreses inclusives.
Un projecte que té com a principals objectius aconseguir la integració en l’àmbit laboral i la percepció garantida del salari base i d’un contracte indefinit de les persones amb discapacitat. Però que va molt més enllà, i que posa fi a anys de discriminació al col·lectiu de persones amb discapacitat en no incloure’l dins del servei d’Ocupació del Govern i pel tipus de contracte al qual accedia, de baix rendiment, que suposava la percepció d’un salari reduït.
Des del seu llançament, el 5 d’abril, ja són set empreses les que han signat amb el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior el conveni que regularitza aquesta adhesió. Andorra Telecom va ser la primera a fer-ho i poc després s’hi van afegir el call center Espic i Piolets Park, i aquesta setmana han estat quatre empreses més, Avança, Vipsa, Perfumeries Júlia i Heracles, les que han signat l’adhesió a la xarxa. A més, sis empreses estan en procés de trobar candidats i unes 20 s’han interessat pel programa. Els primers passos estan sent satisfactoris i té visos de seguir creixent.
I, finalment, volem fer extensiu el reconeixement i agraïment especialment a les empreses adherides i als seus treballadors, pel suport i compromís amb les persones que vivim i treballem a Andorra. Uns treballadors que, ens consta, reben i acullen el nou company amb responsabilitat, il·lusió i amb l’esperança que s’inclogui sense grans dificultats al nou entorn laboral.
Tenim encara camí per recórrer, però s’estan posant els fonaments i fent passos importants per aconseguir la plena igualtat de drets en l’accés al mercat laboral de les persones amb discapacitat.
I aquest camí l’hem de recórrer tots junts. Moltes gràcies a tots els que ho feu possible.
*Anna Parramon, Josep Maria Besolí, Agustina Grandvallet i Inés Martí són membres de la junta directiva de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat