La tribuna
L'economia circular, una oportunitat
En un país com Andorra, optar per aquest model productiu incrementaria la sobirania energètica i de matèries primeres
Tot i que és una tendència global que, a petita o gran escala, ja apliquen organitzacions i països, el concepte economia circular pot resultar encara desconegut per a algunes persones. Però si ens endinsem en la seva definició veiem que és molt més proper del que pot semblar: l’economia circular basa les relacions econòmiques entre els diferents agents en el tancament dels cicles dels materials i l’energia, millorant l’eficiència i l’eficàcia del seu ús o consum.
En un país com Andorra, on la gran majoria de matèries primeres i l’energia (100% dels combustibles fòssils i 83% de l’electricitat el 2017) provenen de l’exterior, aconseguir un model productiu basat en l’economia circular incrementaria la sobirania pel que fa a l’ús d’energia i de matèries primeres. De fet, actualment ja existeixen iniciatives que s’emmarquen en l’economia circular, com ara la incorporació de les energies renovables, la valorització dels residus o la creació de nous models de negoci basats en la sostenibilitat.
El repte que ara es planteja és com, incentivant accions de l’economia circular i promovent la innovació, Europa pot liderar la transició cap a un model econòmic més resilient i sostenible que representi una alternativa real al model actual. En aquest sentit, l’economia circular a Europa ocupa més de 3,5 milions de persones en activitats com són la reparació de maquinària, la recollida, tractament i disposició de residus, les activitats de rènting i lloguer, o la reparació d’equips informàtics. Però aquesta xifra queda curta si fem una ullada a les projeccions de futur: l’Organització Internacional del Treball estima que la transició a models productius més sostenibles té la capacitat de crear 60 milions de nous llocs de treball les pròximes dues dècades a escala mundial.
D’altra banda, un estudi publicat el 2015 pel Waste and Resources Action Programme (WRAP) estima que fins a l’any 2030 es crearan entre 1, 2 i 3 milions de llocs de treball a Europa en els sectors de prevenció i gestió de residus, energies renovables, aigua, construcció, ecodisseny de productes, reparació i facilitació de la recuperació de materials, serveis de manteniment de productes i programes de recuperació, lloguer de productes, i models basats en l’ús compartit de béns i serveis.
Però perquè això sigui una realitat, caldrà adoptar un enfocament sistèmic, i que administracions, empreses i altres agents de l’economia facin esforços importants en el marc de les infraestructures, la recerca i la formació i capacitació de les persones. Si en som capaços, una nova cultura en les relacions econòmiques emergirà i la sostenibilitat en serà la clau.
Per donar detalls d’aquest canvi d’escenari i explicar la gran oportunitat que suposa buscar solucions als reptes mediambientals de la Unió Europea, el 8 de febrer Daniel Calleja, director general de Medi Ambient de la Comissió Europea, serà el convidat al cicle de conferències Crèdit Andorrà Global Forum, una iniciativa que forma part del compromís del grup financer amb els objectius de desenvolupament sostenible.
* Pere Pous, President de Lavola