La tribuna

L'excepcional 'collita del 1918'

Va ser un any de celebritats que convé recordar per la trajectòria i contribució creativa

Creat:

Actualitzat:

Com dirien els viticultors, el 1918 va ser un any d’una collita excepcional de celebritats; cada any en neixen i convé recordar-les per la seva trajectòria i la seva contribució creativa. Aquesta vegada, m’han cridat l’atenció uns quants d’aquests personatges del 1918, primer per simpatia personal i després per ser representatius del saber i el coneixement en vessants artístics, científics, literaris i fins i tot de l’univers del cinema i de la moda.

Per ser sincer, només volia parlar del gran compositor i director d’orquestra Leonard Bernstein i del ballarí i coreògraf Jerome Robbins, dos dels responsables del cèlebre musical West Side Story, però m’he referit a ells dos en més d’una ocasió i tenia més noms al calaix que naixien també el 1918.

Del món científic no podia passar per alt el gran físic nord-americà Richard Feynman, qui, al marge del seu descomunal talent, era un home sense fums que parlava clar i sense embuts i que no explicava mai sopars de duro, com fan molts; a més a més, era divertit i especialment enginyós, cosa que podeu comprovar si llegiu els seus llibres, en què trobareu les brillants sortides que tenia. No m’estranya que se li retin homenatges arreu perquè es tracta d’un dels millors científics de tots els temps. El Nobel que va rebre l’any 1965 va compartir-lo amb Julian Schwinger, que enguany compliria 100 anys, i amb el japonès Shinichiro Tomonaga.

Una altra figura de qui commemorem el centenari és el bioquímic Frederick Sanger, gua-­nyador de dos Nobel de química (1958 i 1980). El guardonat amb dos Nobel de física va ser John Bardeen, que aquest 2018 faria 110 anys. Marie Curie n’obtindria també dos: el de física l’any 1903 i el de química l’any 1911. I Linus Pauling en rebria un parell, el de química el 1954 i el de la pau el 1962.

El darrer any de la Gran Guer­ra naixien també la ballarina de flamenc Carmen Amaya, el Nobel de literatura Alexandr Solzhenitsin, el dissenyador d’alta costura Manuel Pertegaz a la província de Terol però instal·lat a la Diagonal barcelonina, els actors William Holden i Rita Hayworth –la immortal Gilda–, l’extraordinari guionista i lletrista Alan Jay Lerner, que signaria pel·lícules com Gigi, Un americà a París, My Fair Lady o Briga­doon, i més noms encara que per falta d’espai deixo al tinter.

I per deformació professional he de dir, per acabar, que l’any 1918 vindrien al món la soprano sueca Birgit Nilsson, el baríton francès Gérard Souzay i dos magnífics violinistes: Henryk Szeryng i Ruggiero Ricci, a qui vaig escoltar fa anys en sengles concerts a la capital catalana. En resum: com ho qualificarien els enòlegs, el 1918 va ser una anyada de personatges Millésime.

tracking