La tribuna

El nostre futur energètic és més verd i més responsable

La llei té molt present la responsabilitat de fer tot el possible per lluitar contra l’escalfament global

Creat:

Actualitzat:

La setmana passada va entrar en vigor la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, una llei valenta i imprescindible per encarar el futur del nostre país pensant en el bé d’Andorra però també en el compromís amb el medi ambient. Una llei que té molt present la responsabilitat de fer tot el possible per lluitar contra l’escalfament global i reduir el dany al planeta que genera el nostre sistema de desenvolupament.

El nou model energètic que presenta la llei és més verd, més responsable, més modern i més sobirà. És el model energètic en què creuen els nostres ciutadans, ja que recull aportacions dels diversos sectors implicats i aposta pel compromís amb el medi ambient, que és una preocupació creixent en la població andorrana. El consum energètic actual, els hàbits de transport i la importació de gairebé tota l’energia que consumim no són assumibles per aconseguir el futur que volem, i per això la llei aporta solucions molt concretes i diverses.

A més, el repte de la transició energètica és demostrar que el compromís amb el medi ambient no està renyit amb el benestar dels ciutadans. Aquest nou model ens presenta un ventall d’opcions de desenvolupament que aconseguiran millorar la qualitat del nostre entorn i el benestar dels ciutadans.

La llei se sustenta en el desenvolupament de l’economia verda, la sostenibilitat ambiental i en la implicació de tots (administracions, sector econòmic, ciutadans...).

La nova normativa preveu augmentar la producció energètica nacional i fer-ho amb un gran predomini de les energies de font d’origen renovable. Per fomentar-ho, a més, permet per primera vegada l’autoconsum, perquè els ciutadans que decideixin apostar per les energies renovables puguin beneficiar-se’n directament.

Actualment una gran part del consum energètic del país es troba en la calefacció, i per aquest motiu la llei preveu canvis substancials pel que fa a l’edificació. S’introdueix l’etiqueta energètica dels edificis per a les transaccions immobiliàries, per fomentar les millores per augmentar l’eficiència energètica en els edificis ja existents, i a més s’estableix que tots els edificis que es comencin a construir a partir del 2020 hauran de ser de consum energètic quasi nul. Quan totes les llars d’Andorra siguin més eficients, els ciutadans se’n beneficiaran perquè es reduirà la seva factura energètica, però a més repercutirà en la millora de la qualitat de l’aire, reduint les emissions contaminants.

L’altre gran consumidor d’energia és el transport. En aquest àmbit també tenim ja en la nostra normativa mesures que ens permetran avançar cap a una mobilitat més sostenible i per tant reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. No només mantindrem el foment de la mobilitat elèctrica que vam engegar fa tres anys, sinó que totes les empreses de més de 100 treballadors hauran d’incorporar plans de mobilitat, i les administracions hauran de ser exemplars en aquest àmbit. A més, amb el futur sistema de transport públic en fomentarem l’ús, per tal de reduir els trajectes en vehicles privats.

Per assolir els objectius ambiciosos que ens hem marcat cal que les administracions tinguin un rol exemplar, però també cal la implicació de tots els sectors i ciutadans. La llei es va aprovar al Consell General amb el suport dels 28 consellers que formen l’arc parlamentari, un fet significatiu que mostra la consciència global que cal un nou model energètic. Sé que podem comptar amb la implicació de tota la ciutadania per tenir una Andorra més neta, més sobirana, amb més qualitat de vida i, sobretot, que respecti el medi ambient.

Sílvia Calvó, Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat

tracking