La tribuna

Acció feminista d'Andorra lluita contra el patriarcat

Hem de repensar un nou pacte entre gèneres vencent els estereotips i rols

Creat:

Actualitzat:

Hem heretat una societat patriarcal basada en una ideologia masclista que jerarquitza l’home sobre la dona, assignant uns estereotips i rols a les persones depenent del seu sexe, el que provoca la discriminació que patim les dones, i que podem visualitzar clarament en la bretxa salarial, el sostre de vidre o la violència de gènere.

Per això diem que la desigualtat de les dones és estructural, és a dir, la societat patriarcal s’estructura basant-se en aquesta desigualtat. I per aquesta causa és molt més difícil de tractar que qualsevol altra, la patim més de la meitat de la població (les dones no som un col·lectiu ni un grup social), i el seu tractament és diferent i requereix més es-forços.

Entre les mesures bàsiques per tractar-la és imprescindible tenir una llei específica per la igualtat efectiva entre dones i homes, com tenen els països del nostre entorn; llei en la qual ja estem treballant amb les persones responsables de l’àrea de polítiques d’igualtat del Ministeri de Benestar per deixar-la preparada per a la pròxima legislatura.

Acció Feminista d’Andorra (AFdA) no va contra ningú, ni contra els homes ni contra cap partit polític, va contra el patriarcat i contra el masclisme que subordina i discrimina les dones. AFdA neix el 8 de març passat amb l’esperit de treballar per fer avançar la nostra societat cap a una societat més igualitària en oportunitats entre els dos sexes, i per tant més desenvolupada, més democràtica i més feliç.

Hem de repensar un nou pacte entre gèneres vencent els estereotips i rols que ens imposa la nostra societat des de la infància. El patriarcat ha negat històricament a les dones el desig sexual i viure la seva sexualitat de manera lliure i plena; arribant així a controlar la procreació. D’aquí les diferències d’opinió en el que és o no és una violació. Hem d’actualitzar el tema del consentiment en les relacions sexuals, ja caduc. No es tracta que la dona consenteixi res, sinó que de-sitgi i gaudeixi de la relació sexual en igualtat amb la seva parella. Urgeix proporcionar una bona formació en sexualitat al nostre jovent des de l’adolescència, que contraresti la influència de la pornografia a la qual tenen accés a través de les xarxes.

Des del feminisme reivindiquem el dret de les dones a decidir sobre el nostre propi cos i la nostra vida, defugint del control patriarcal. Per això defensem una maternitat responsable, i que cada dona pugui decidir si vol o no avortar en cas d’embaràs no desitjat en un termini determinat, segons les seves creences i situació vital.

I ara que el M. I. Ministre Xavier Espot ens ha assegurat que no hi ha tabús, i que un professional sanitari pot derivar una dona que vol avortar a un centre de fora del país sense incórrer en cap infracció penal, demanem un pronunciament igual de clar en la defensa de la vida de la dona que necessiti un avortament urgent al nostre hospital de Meritxell. Perquè la vida d’una dona no pot ser equiparable a la d’un embrió o un fetus, i en cas que perilli la vida, estem segures que la que defensa la nostra Constitució és la vida de la dona.

I deixem de banda avui el debat científic i filosòfic sobre quan comença la vida humana, i la diferència entre vida i vida humana. Només dir que una lectura massa conservadora de la nostra Constitució faria impossible desfer-se dels embrions sobrants de la llei de reproducció assistida.

Recordem les recomanacions del Consell d’Europa, que demana a tots els països membres que posin els mitjans necessaris perquè arribi a la població en general i a les dones en particular, amb especial atenció a l’adolescència i la joventut, una bona informació i conscienciació, tant pel que fa als diferents mètodes anticonceptius, com sobre salut sexual i reproductiva.

Malauradament en aquest tema hem de millorar de forma urgent. Segons el Contraception Atlas realitzat per l’European Parlament Forum del març del 2018, sobre l’accés i informació sobre els mètodes anticonceptius i consell sobre planificació familiar, Andorra és l’últim país a nivell mundial. Com a mostra, França està a un 90%, Espanya al 70% i Andorra en un vergonyant 18,8%, a molta distància del penúltim país, Grècia, amb un 37% (contraceptioninfo.eu).

Des d’AFdA demanem que es millori la informació a la població sobre salut sexual i reproductiva, creant de manera immediata una informació on line (tenim una puntuació de zero en aquest ítem a l’European Parlament Forum).

Igualment demanem que els cursos o tallers que es fan a les escoles dels 12 als 16 anys, no siguin opcionals, sinó obligatoris, i s’augmenti el nombre d’hores, ja que una o dues hores per any ens semblen totalment insuficients per formar i conscienciar.

Per últim demanem l’habilitació d’un centre específic per a la protecció de la salut sexual i reproductiva, on s’orienti i informi sobre mètodes anticonceptius, malalties de transmissió sexual i s’acompanyi i es doni suport i la informació que necessitin a les dones embarassades que hagin decidit avortar.

*Júlia Martínez-Illescas, Comissió de Salut d'Acció Feminista d'Andorra (AFdA)

tracking