La tribuna

De moment val més esperar

A l’hora de parlar de l’economia en relació a les eleccions generals del passat 7 d’abril

Creat:

Actualitzat:

No podem passar per alt les eleccions al nostre país, però de moment hem d’esperar si parlem d’allò que és nostre, que és l’economia, el nou govern no ha pres possessió i no es pot dir res encara. Però tenim confiança en el cap de govern senyor Xavier Espot. És un home jove, però el principal és que està molt preparat, són gairebé vuit anys de ministre a part d’altres càrrecs que ha tingut i un bagatge universitari important. Ja són unes bones referències.

És gairebé impossible no parlar del president Trump, no hi ha setmana que no compliqui el moment actual d’incertesa. Ara arremet contra Europa anunciant que posarà aranzels per valor d’onze mil milions de dòlars, que recauran en major part al sector de l’automòbil, vins i formatges i productes d’aviació civil. I això per què? Doncs com a represàlia per l’ajuda d’Europa a Airbus, cosa que, segons diu, ha causat una greu crisi a Boeing. Però sembla que no recorda que Boeing ha tingut problemes amb el seu model 737 Max, pels dar-rers accidents que han obligat l’empresa a deixar aquest model a terra. Però això és el seu criteri, falta el vist-i-plau de l’organització mundial del comerç (OMC), perquè entri en vigor. La Xina està pràcticament resolt i busca altres guerres comercials, tan si s’apliquen o no, el que fa mal és la incertesa econòmica que crea vers l’inversor. Això sí que crea un alentiment de l’economia europea. Per altra banda el senyor Trump opina que Europa està comportant-se durament amb els britànics en relació al Brexit. I parlant del Brexit i de la duresa que Europa manté amb els britànics, en un gest de bona voluntat, i segons últimes notícies, els mandataris europeus han concedit una pròrroga a la senyora May fins al 31 d’octubre d’aquest any per a la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea sense traumes importants. Aquesta pròrroga serà revisada el 30 de juny per veure com van les coses, de tota manera i parlant de traumes, només els canvis per anar amb l’Eurotren que travessa el canal de la Mànega és per tremolar. Ho hauran de patir les persones i les mercaderies, poso aquest exemple perquè un servidor l’ha usat però segons com quedi el tracte, les cues poden ser quilomètriques, ja no farà cap gràcia usar un sistema que, fins ara, era molt atractiu. Esperem que tot acabi bé amb la pròrroga donada a la senyora May i que tingui més temps per buscar solucions que siguin les més bones per tots.

El conflicte bèl·lic de Líbia, l’embargament a l’Iran i la reducció de producció ha portat el preu del barril de petroli fins als 72 dòlars, però serà cosa passatgera, ja que el petroli tornarà a baixar. Analistes de Goldman Sachs fan una estimació que durant 2019 el petroli cotitzarà a 66 dòlars el barril, el pronòstic anterior era 62 dòlars el barril, però això és molt difícil de pronosticar, si li interessa. Estats Units pot aixecar l’embargament a Iran encara que fos parcialment i tornaríem a veure el preu per sota dels 62 dòlars per barril. No interessa a ningú posar en perill la economia per culpa del petroli i no parlem de les retallades de producció que ha fet l’OPEP, que poden canviar si interessa.

Els resultats empresarials del primer trimestre estan al caure. Els primers que sortiran seran els de JPMogan i Wells Fargo i segons com siguin ens podran donar una indicació de l’evolució de la borsa americana. Europa els seguirà de seguida i es veurà si hi ha alentiment econòmic com es diu. De fet, és molt possible que així sigui, però no recessió com ja està descartat pel Fons Monetari Internacional. Tenim el veí espanyol que està a punt de fer eleccions. Els comentaris dels partits polítics l’únic que fan és convidar a esperar-se abans de fer cap inversió. Uns volen abaixar els impostos de forma molt forta, els altres els volen apujar també desmesuradament. L’únic que fan és marejar la perdiu amb coses que ni uns ni els altres podran complir i per acabar d’abonar tot això no està gens clar qui guanyarà, tot està molt embolicat, esperem que els resultats empresarials que surten abans de les eleccions espanyoles ajudin a clarificar el moment econòmic actual.

tracking