La tribuna
Cànnabis medicinal i diversificació
Actualment, el tabac representa un pes important a nivell dels ingressos de l'Estat, un quart dels ingressos per ser precisa, ingressos necessaris per fer front als compromisos i pagaments de l’Estat i evitar així apujar la pressió fiscal. Cal recordar que el tabac fa viure moltes famílies al país des de fa nombroses dècades, tant pel que fa als colliters com a les famílies que treballen a les fàbriques.
Des de fa una temporada, podem constatar el declivi del consum de tabac degut a unes polítiques fiscals i de promoció per a la salut portades terme pels Estats veïns. Un fet que ha tingut una repercussió sobre els canvis d’hàbits de consum de manera general arreu a Europa.
Davant d’aquesta situació, tenim dues opcions a Andorra: no fer res, és a dir, constatar el declivi creixent del consum de tabac, la qual cosa afectarà els ingressos de l’Estat i el poder adquisitiu de les famílies que viuen del tabac, o bé actuar ja buscant alternatives per diversificar conjuntament el sector secundari (industrial) i el primari, el sector agrícola i ramader. Una d’aquestes alternatives podrien ser els cultius rendibles com el cànem (cànnabis terapèutic) amb finalitats medicinals. Disset països de la Unió Europea, entre els quals Portugal i França, ho porten a terme des de fa poc temps, sis països d’Amèrica Llatina, el Canadà, Austràlia i trenta-tres estats americans han autoritzat l’ús del cànnabis terapèutic per als malalts.
Arran de les declaracions de la ministra d’Agricultura, Sílvia Calvó, al programa La Rèplica relatives a la diversificació del sector agrícola via el cànnabis terapèutic, vaig veure a les xarxes socials comentaris que expressaven neguits i por. Un fet que és d’allò més normal, ja que la major part de la gent associa cànnabis a droga. Però, cal dir que hi ha un real desconeixement en la matèria. És per això que, durant la compareixença del ministeri d’Agricultura la setmana passada, vaig demanar a la ministra fer molta pedagogia i explicar bé el projecte a la ciutadania.
El cànnabis és un terme massa genèric. En realitat, existeixen diferents tipus de plantes amb una concentració diferent de diverses mol·lècules. El CBD (cannabidiol) i el THC (tetrahidrocannabinol) són els principals components del cànnabis. Quan parlem de cànnabis medicinal o terapèutic parlem sobretot de la molècula CBD, però el que cal saber és que els laboratoris farmacèutics associen diferents molècules a diferents nivells de concentració per elaborar una varietat de medicaments per respondre a diversos interessos terapèutics per tipologia de malalts, com poden ser l’esclerosi múltiple, els càncers o la sida, entre altres. El cànnabis terapèutic és antiinflamatori, analgèsic, antiepilèptic, antiemètic (receptat contra les nàusees i vòmits provocats per la quimioteràpia) i relaxant muscular entre altres. Cal diferenciar el cànnabis recreatiu i el cànnabis terapèutic, no s’ha de fer l’amalgama. A Andorra no es parla en cap cas de legalitzar el cànnabis per a ús recreatiu, però sí de legalitzar el cànnabis medicinal per tractar els malalts.
És per això que vaig recordar a la ministra durant la compareixença que, si es tirés endavant el projecte, caldrà elaborar un marc legislatiu estricte per tal d’evitar derives. Caldrà legislar perquè hi hagi plantacions tancades i un control rigorós, tant a nivell de les plantacions (tipus de plantes cultivades) com a nivell de la indústria farmacèutica si s’acaba fent al país.
Finalment, cal recordar que, la legislatura passada, uns inversors molt potents de la indústria farmacèutica van picar a la porta de Govern per aquest tema. Estaven disposats a anar de la mà del sector ramader i agrícola i per falta de rapidesa de l'Executiu van anar a invertir a Malta. Cal agafar el tren quan passa i no esperar que torni a passar.
* Carine Montaner, Consellera general de terceravia + UL + Independents