La tribuna
Determinats amb el medi ambient
El confinament ens ha deixat, tant individualment com en l’àmbit global, reflexions importants per fer
El confinament ens ha deixat, tant individualment com en l’àmbit global, reflexions importants per fer. La situació viscuda ens ha de permetre valorar quines són les prioritats i fer-nos ferms en les nostres certeses i les nostres voluntats. Des del Govern tenim clar que no podem defallir en la lluita contra el canvi climàtic. La setmana passada, conjuntament amb una desena més de països, vam lliurar a les Nacions Unides la nostra contribució determinada i els nostres objectius per mitigar l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle. Andorra es va implicar des del primer moment en la lluita contra el canvi climàtic. Va comunicar la seva contribució determinada en l’àmbit nacional (NDC) l’any 2015 en el moment de ratificar l’Acord de París, i ja hem tramès la primera actualització.
Les contribucions determinades a escala nacional representen els esforços que fa cada país per reduir les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i adaptar-se al canvi climàtic. En aquesta actualització, Andorra marca la voluntat d’arribar a la neutralitat de carboni per a l’any 2050, un objectiu ambiciós però necessari si es vol canviar el paradigma del model energètic mundial. A mitjà termini, ens marquem com a objectiu reduir fins a un 37% els gasos d’efecte d’hivernacle per al 2030.
Actualment, és difícil no pensar en el fet que les mesures adoptades per lluitar contra la Covid-19 han canviat la nostra vida diària i han provocat una calma a tot el planeta que ha permès la davallada de nombrosos contaminants a l’aire. És per això que estic convençuda que aquesta pot ser una oportunitat per iniciar un comportament més sostenible i que permeti generar nous sectors de l’economia que contribueixin en la lluita contra el canvi climàtic i en favor del medi ambient.
El document lliurat a l’ONU fa un balanç de la lluita d’Andorra contra el canvi climàtic dels últims anys. Així, es destaca que el 2017 el país era responsable del 0,0009496% de les emissions globals. Entre el 2005 i el 2017 el Principat ha mostrat una clara tendència a la baixa de les emissions d’efecte d’hivernacle, amb una disminució del 23% entre aquests anys, una tendència força contrària a la tendència global.
També es detallen les accions previstes per complir els compromisos de reducció, i, òbviament, la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) i l’Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic són dos instruments essencials.
Les emissions nacionals d’Andorra són, en la gran majoria, degudes als combustibles fòssils utilitzats en el transport i la calefacció. Per això les accions principals que s’han de dur a terme en les properes dècades tenen a veure amb la millora de la nostra mobilitat interna i amb la millora de l’eficiència energètica dels edificis, ja siguin els de nova construcció o els que han de ser rehabilitats.
A més, i en aquesta línia, en les darreres setmanes des del Govern hem impulsat la possibilitat de produir i autoconsumir energia elèctrica provinent de fonts renovables. Aquest pas permet fomentar la producció d’aquest tipus d’energia i fer créixer aquest sector econòmic, com una clara aposta de futur. Aquest pas, per una banda, permet disminuir la dependència respecte a la importació d’energia i créixer en sobirania. Per l’altra, permet apostar pel creixement sostenible alhora que s’avança en la consolidació dels objectius marcats de reducció de les emissions de CO2.
Massa sovint, les polítiques ambientals es presenten com un impediment per a l’economia, i més en temps de crisi, però la situació actual ens permet impulsar nous models econòmics basats en la sostenibilitat. Perquè, fins i tot si ens situem en una lògica purament econòmica, els models d’economia verda, circular, descarbonitzada i que preservi la biodiversitat seran sempre més beneficiosos que els costos globals que comporta la lluita contra els efectes del canvi climàtic i les conseqüències d’una mala gestió dels recursos naturals.