La tribuna
L'aposta per la sostenibilitat, una necessitat imparable
Es visualitza també en l’activitat del mateix negoci de la banca andorrana
La contribució de banca andorrana cap a un desenvolupament més sostenible és una de les prioritats del sector i en els darrers anys ha experimentat una evolució molt significativa. Si històricament es portava a terme principalment a través de les polítiques de Responsabilitat Social Corporativa, ara s’aborda des d’una perspectiva més global i també s’hi incideix des del mateix negoci, és a dir, des de la mateixa activitat de gestió d’estalvi i inversió. Aquest és un dels principals aspectes que donem a conèixer en el segon informe de l’Andorran Banking Observatory, dedicat a la sostenibilitat i que el podreu trobar al nostre web www.andorranbanking.ad.
La temàtica d’aquesta segona publicació ha pres encara més sentit arran de l’esclat de la crisi sanitària de la Covid-19, que ha fet que la preocupació per la sostenibilitat es vegi més que mai com una prioritat des de tots els estaments. A més, la pandèmia ha evidenciat la faceta més social de la banca i la seva voluntat de donar suport al país en els moments crucials. Certament, el concepte de sostenibilitat es pot entendre com l’acció de “sostenir” la societat a la qual es pertany per tal que funcioni de la millor manera possible, ja no només per altruisme, sinó també per assegurar-se un entorn pròsper en el qual el negoci pugui perdurar. Així, la crisi ha posat en relleu el compromís conjunt que tenen les cinc entitats bancàries per garantir el finançament de les ajudes econòmiques, així com la necessitat que el sector continuï apostant per les pràctiques sostenibles i socialment responsables. La presidenta del BCE, Sra. Christine Lagarde, ho ha deixat clar en una entrevista recent amb el Financial Times, “tinc fills, tinc nets. No vull mirar als seus bonics ulls preguntant-nos a mi i a altres què hem fet”.
Des del sector bancari, veiem l’aposta per la sostenibilitat com una tendència imparable si es vol afrontar el futur de la nostra societat amb garanties. Fa molts anys que tenim clara aquesta prioritat, que s’ha visualitzat amb les accions que s’han promogut en matèria social i mediambiental a través de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC). El model d’RSC ha anat evolucionant per acabar incidint també en el govern corporatiu de les empreses i aconseguir les millors pràctiques en matèria de governança i de processos interns. La nostra voluntat d’apostar per un model de gestió centrat en la Responsabilitat Social Corporativa s’evidencia en el fet que, en conjunt, les cinc entitats bancàries hi destinen al voltant d’un 6% dels seus beneficis, que l’any passat va traduir-se en més de 5 milions d’euros.
Però no ens hem aturat pas aquí. Les estratègies en favor de la sostenibilitat ja han arribat al mateix negoci bancari, ja sigui a través del finançament preferent d’iniciatives a favor del medi ambient (projectes d’eficiència energètica, préstecs per a vehicles elèctrics...) o potenciant les inversions sostenibles, que és on hi ha més camp per recórrer. De fet, tenint en compte que l’activitat bancària no és especialment contaminant -i que per tant les mesures mediambientals que apliquem no tenen un gran impacte- i que a Andorra encara són pocs els projectes sostenibles que busquen finançament, la millor manera que tenim per contribuir a dibuixar un món més sostenible és canalitzant el capital dels nostres clients cap a empreses socialment responsables o que promoguin iniciatives sostenibles a escala internacional. Ja fa uns 10 anys que hem començat a endinsar-nos en el terreny de la inversió socialment responsable (ISR), un enfocament d’inversió que té en compte factors mediambientals, socials i de govern corporatiu (criteris ESG) a l’hora d’escollir les companyies per les quals apostar.
La inversió socialment responsable no és una moda, sinó una realitat que va constantment a l’alça. Segons el darrer informe del Global Sustainable Investment, entre el 2016 i el 2018 aquest tipus d’inversions van experimentar un creixement del 34% en els cinc grans mercats mundials i van arribar als 30,7 bilions de dòlars. I és Europa la regió que té un major volum d’actius gestionats sota criteris sostenibles, que ja representen el 50% del total d’inversions.
De cara al futur, preveiem que l’àmbit de la inversió socialment responsable creixerà exponencialment, perquè la societat està cada cop més sensibilitzada, i que de mica en mica aniran sorgint més projectes sostenibles al país als quals puguem contribuir a desenvolupar, gràcies a les polítiques que el Govern preveu impulsar en matèria d’energies renovables o mobilitat sostenible. Tot plegat contribuirà que la banca andorrana consolidi aquest canvi estratègic que suposa l’aposta cap a un sistema financer més sostenible.