La tribuna
Igualtat efectiva entre dones i homes
És un aspecte central de la protecció dels Drets Humans i és cosa de tothom
Voler creure que la igualtat de gènere és cosa de dones no és més que una manera de buscar una excusa fàcil perquè l’altra meitat de la població es desentengui de la qüestió. La igualtat entre dones i homes és un aspecte central de la protecció dels Drets Humans i, per tant, és cosa de tothom. La igualtat de gènere i l’apoderament de totes les dones i les nenes és un dels Objectius del Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Andorra, des del moment que ha ratificat el Conveni sobre l’eliminació de tots els tipus de discriminació envers la dona, està obligada a adoptar les mesures apropiades per aconseguir l’eliminació dels prejudicis que es basen en la idea de la inferioritat o de la superioritat d’un sexe o de l’altre, o d’un paper estereotipat dels homes i de les dones. De la mateixa manera, la Carta Social Europea i la Convenció Europea dels Drets Humans ens obliguen a prohibir la discriminació per raó de sexe i garantir la igualtat d’oportunitats.
Però no cal anar tan lluny. L’article 6 de la nostra Constitució ja consagra el dret a la igualtat de tracte i la no discriminació per raó de sexe.
Això implica que els poders públics estem compromesos a remoure els obstacles per assolir la igualtat efectiva de dones i homes a través de polítiques públiques adreçades a garantir la igualtat d’oportunitats.
És per això que el Govern impulsa el projecte de llei per a la igualtat efectiva de dones i homes. Un pas més –i un pas important– per eliminar la desigualtat estructural que pateixen les dones en tots els àmbits de la vida, amb l’objectiu final d’assolir una societat més justa.
Aquestes iniciatives parteixen del Llibre blanc de la igualtat, impulsat pel Consell General amb el suport i la col·laboració del Govern i l’Institut d’Estudis Andorrans. Una de les prioritats del Llibre blanc de la igualtat va ser la promulgació d’una llei per a la igualtat i la no-discriminació, la qual cosa va suposar un gran avenç per als col·lectius que històricament han patit discriminacions.
Però calia anar més enllà i fer una regulació específica en matèria d’igualtat de tracte i no-discriminació entre dones i homes, en línia amb els ordenaments jurídics més avançats.
Es tracta d’un projecte de llei que té cinc objectius fonamentals:
El primer, la transversalitat. És a dir, a l’hora de dissenyar i programar accions s’han de fer de manera global i des de tots els àmbits.
Un altre dels objectius és el de buscar la presència equilibrada de dones i homes en la representació política i la participació pública. Les dones són la meitat de la població; és lògic que ocupin la meitat de les cadires.
També es volen implementar mesures d’acció positiva que afavoreixin la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, tant en el sector públic com en el privat, així com fomentar la conciliació personal i laboral i la corresponsabilitat en l’àmbit familiar. Les dones fa dies que van sortir de casa, però molts homes encara hem d’assumir la part que ens pertoca a la llar.
Tot plegat ajudarà a assolir un altre objectiu: el del foment de la participació equilibrada de dones i homes en el mercat de treball i la igualtat de tracte en l’àmbit de les relacions laborals.
Aquesta és una llei que afectarà tothom i que vol ser un primer pas decidit per trencar les estructures històriques que han relegat la dona en tots els àmbits de la vida. Per això que és tan important que tothom la conegui i se la faci seva.
Per aquest motiu, òbviament, les primeres a ser informades del contingut d’aquest projecte de llei han estat les associacions feministes del país. Elles més que ningú coneixen les mancances i necessitats estructurals. El compromís es recollir totes les propostes que ens facin i mirar d’incloure-les –en la mesura del possible– en el text que es vol fer arribar al Consell General.
No només les associacions feministes hi poden dir la seva. La nostra intenció és fer aquest text el més transversal i transparent possible i, precisament per això, s’ha fet arribar també a altres col·lectius i es podrà consultar des del portal de Visc, obert a qualsevol persona que vulgui aportar el seu punt de vista o el seu granet de sorra. Totes les aportacions, que també es faran arribar al Consell General, podran fer millorar aquesta llei.
La llei d’igualtat no és una finalitat, és una eina. No és una meta, però és un bon punt de partida: un pas més que ens ha de permetre avançar.
Perquè l’objectiu és clar: hem de fer caure les barreres que discriminen les dones perquè no sempre som capaços de percebre-les. Hem de trencar els estereotips perquè no ens podem permetre el luxe de perdre talent. Hem de conciliar la vida personal i laboral per guanyar qualitat de vida. Hem de recollir informació fiable perquè no es poden impulsar polítiques públiques sense conèixer la realitat. I hem d’anar trencant aquestes estructures discriminatòries, perquè és just i, sobretot, perquè és possible.
La futura llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes serà una peça clau per aconseguir-ho.
*Marc Pons Martell
Secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana