La tribuna
Podem fer i tenir finances més humanes?
Aporten valor a la societat, llibertat individual, fan el món millor i són el motor del canvi
Em dedico a les finances des de fa més de 30 anys, tota la meva vida laboral. De petita ja jugava a fer de “banquera”, no tenia ni idea del que era un assessor i analista financer. Em fascinava el món de les finances: la gestió dels “diners” per a poder construir la pròpia llibertat, la teva vida. Tot això des de la visió d’una adolescent que volia “fer”, “aportar”, “aprendre”, “menjar-se el món”.
Continuo pensant, com llavors, que les finances són necessàries, positives i humanitzadores. Aporten valor a la societat, donen llibertat individual, fan el món millor i són el motor del canvi. Tot això, això sí, des de l’ètica, la responsabilitat social i individual i les bones pràctiques.
No pretenc en aquest article discutir el model econòmic capitalista. Com exposa Yuval Noah Harari, no és perfecte, però és el millor existent. Tampoc crec en la necessitat d’eliminar el guany i l’especulació de l’horitzó financer, com diu el professor Arcadi Oliveras. Però sí que soc de l’opinió que podem fer-ho millor. Hem de retornar a la confiança, el principi bàsic de les finances.
De fet, sense confiança no existiria el sistema econòmic mundial, basat, des de la revolució agrícola (12.000 aC) en l’economia d’intercanvi i, com a conseqüència, en l’aparició de les primeres monedes quan les persones comencen a tenir la necessitat d’ordenar els seus negocis. Sense confiança tampoc hagués tingut lloc l’Era Moderna, quan els creixements es fan extraordinaris i apareix el sistema basat en la confiança futura: el crèdit.
Tot i ser la base de tot el sistema, no només hem de basar les finances en la confiança. Cal també que les basem en la seguretat, la inclusivitat, la llibertat i la responsabilitat social. I per a aconseguir complir totes aquestes característiques, l’educació financera és bàsica. Amb ella podrem actuar i construir la vida i la societat que volem, una societat millor. Podrem ampliar la capacitat d’inclusió, generar models financers més versàtils, amb valor agregat a les empreses i societats amb bones pràctiques, transparència i ètica.
Sempre he cregut en unes finances que poden canviar la vida a les persones i a les empreses. Generar impacte en l’economia no és exclusiu dels fons d’inversió i els grans bancs, també ho és dels inversors i consumidors. Hem de ser estalviadors, inversos i consumidors responsables i compromesos. Ha de quedar clar que el compromís social no és sinònim de sacrificar guanys i repudiar les finances només com una cosa especulativa, sinó generar valor a les nostres vides i els nostres negocis.
A més, la tecnologia és una nova oportunitat a l’ésser l’eina que pot generar unes finances més inclusives i transparents. Conèixer i saber usar aquest tipus d’eines facilita la gestió de les finances, però també implica responsabilitat. La mateixa tecnologia blockchain pot ser un element important per a protegir la humanitat i conservar els drets de tots els éssers humans, també en les finances. Un mitjà per a repartir prosperitat i – com que la xarxa denega transaccions fraudulentes– extirpar aquestes primeres cèl·lules cancerígenes d’una societat que poden créixer fins a ser mortals.
Però és responsabilitat de tots creure que va amb nosaltres i fer un pas endavant. Les finances han de formar part de les nostres vides, perquè la formen i hem de voler saber d’elles i donar-nos suport de professionals ètics i transparents. Però és una responsabilitat personal conèixer i estructurar el nostre pla de negoci, el nostre projecte de vida i societat. Les finances són humanes, ni que parlin de rendibilitat, estalvi, despesa… de diners, en definitiva.