La tribuna
Un compromís de futur
Crèdit Andorrà també és pioner a signar els Principis de Banca Responsable de les Nacions Unides
Avui en dia, la gestió de l’empresa supera el tradicional acompliment econòmic i la rendició de comptes s’ha ampliat més enllà de la generació de beneficis. Ja no n’hi ha prou de tenir ingressos –objectiu legítim de tot negoci o corporació–, sinó que és més important encara com els aconseguim. La situació actual de pandèmia ha fet palesa la vulnerabilitat del nostre model socioeconòmic i la necessitat d’un canvi cap a un model més sostenible.
I què significa un model més sostenible? Més verd, més ecològic? Sí, sens dubte. Hem de replantejar-nos la nostra relació amb l’entorn: l’ús que fem de les matèries primeres, la sobreexplotació agrícola, l’emissió de gasos amb efecte hivernacle, la cura dels nostres rius i muntanyes... Només tenim un lloc per viure, i hem de garantir a les generacions futures que també hi podran viure, i en les millors condicions.
Un model sostenible, tanmateix, significa molt més. Vol dir que les empreses estem obligades a actuar amb transparència, a generar bones pràctiques encaminades al benestar global, amb una gestió acurada dels recursos financers, humans i operatius. Un model empresarial sostenible està orientat a garantir el futur de la companyia, amb el consegüent benefici conjunt. Ser sostenible és treballar per al llarg termini.
Des d’aquesta perspectiva, les empreses amb visió de futur hem de fer l’exercici de conèixer i prendre consciència de l’impacte que la nostra activitat genera en tots els àmbits en què treballem. Però sobretot i principalment, cal que aquest impacte tingui en compte les persones, tots els grups d’interès (els anomenats stakeholders) amb els quals entrem en contacte: accionistes, clients, inversors, reguladors, proveïdors i la societat en general –inclòs el medi ambient, sense oblidar els empleats, l’actiu més important amb què comptem les organitzacions.
La raó és que tots els nostres grups d’interès esperen de nosaltres que el valor econòmic que generem reverteixi en la creació de valor social, en generació de riquesa compartida. I no em refereixo al que molts podem qualificar d’acció social o filantròpica.
Ser una empresa responsable vol dir valorar i incorporar criteris ambientals, socials i de bon govern (ASG) en les decisions estratègiques, i integrar-los als tradicionals criteris financers de risc, liquiditat i rendibilitat per assumir-los com a vectors de funcionament del negoci.
Els bancs, com a motors de l’economia, tenim la gran oportunitat de ser la palanca de canvi cap a aquest nou model. És sabuda la transformació que ha viscut el sector, també a Andorra, per assumir estàndards normatius encaminats a garantir la continuïtat de les entitats en termes reguladors, de liquiditat i de solvència. Ara hem de fer un pas endavant i apostar per un nou paradigma basat en la tangibilitat dels intangibles.
L’ètica, el respecte a la salut, la protecció de l’entorn o la promoció del desenvolupament social i econòmic contribueixen a la robustesa i la sostenibilitat de les empreses, i a Crèdit Andorrà estem convençuts del pas que hem fet en aquesta direcció amb la firma dels Principis de Banca Responsable de les Nacions Unides i a ser, doncs, un dels més de 200 bancs de tot el món que assumeixen aquest moviment pel canvi, obrint el camí cap a un futur en què la comunitat bancària faci una contribució encara més directa a la societat i al planeta.
Hem estat pioners a l’hora d’introduir la responsabilitat social en el nostre model de gestió i tornem a ser-ho ara amb l’adhesió a un marc internacional que ens ha de permetre créixer incorporant els criteris ASG en totes les àrees de negoci, identificar el potencial del banc per generar un impacte més gran i aprofitar noves oportunitats en l’emergent economia del desenvolupament sostenible.
Crèdit Andorrà vol ser part activa d’aquest canvi, amb la participació i la implicació d’accionistes, clients, empleats i el conjunt de la societat. Ser sostenibles ja no és una opció; forma part d’un futur que entre tots estem ajudant a construir.
* Xavier Cornella Castel, Conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà Financial Group