Creat:

Actualitzat:

Anem pel bon camí quan s’activen accions per fer mes visible la feina dels ramaders del país. L’anunci fet la setmana passada per Ramaders d’Andorra, SA, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat de la propera comercialització de carn d’Andorra, que podrem trobar presentada en safates a supermercats ja a partir del mes d’agost, dona aire i estimula el sector ramader i a la vegada permet ampliar la possibilitat de comprar carn en altres botigues que no siguin les carnisseries, que ja en venien i, tal com remarquen, en continuaran venent. Bona iniciativa, doncs, perquè com més indrets on la puguem comprar, més demanda tindran els ramaders i lògicament podran augmentar el nombre d’animals que crien i alimenten fins a portar-los a l’escorxador. Un procés que pot semblar senzill i rutinari però que en realitat comporta un seguit de labors i de processos que sense tenir una bona base productiva ni unes instal·lacions adequades no es poden portar a la pràctica. Per exemple, fora d’Andorra, però a les comarques veïnes del Pirineu català, i no dic del Pirineu francès perquè desconec l’escenari, les normatives sanitàries i els requeriments que han de complir els escorxadors han limitat molt en els darrers anys poder disposar de carn criada a les valls o a la comarca, ja que la majoria d’escorxadors municipals han tancat i els ramaders han de fer molts quilòmetres per poder disposar de la carn ja preparada per a la venda. La sort d’Andorra és de tenir l’escorxador nacional, fet que permet comoditat i sobretot estalviar-se quilòmetres de carreteres avall i amunt amb els animals portats a sacrificar i després ja amb la carn. Detalls com aquest, a vegades no es tenen en compte o no se’ls en fa cabal, quan són determinants i permeten fluïdesa i anar per feina.

Autèntica carn d’Andorra és la manera de dir-nos els ramaders d’Andorra que ens ofereixen carn d’animals que han nascut i han pasturat a les Valls d’Andorra. N’hi trobarem de vedella, de bou, de poltre, de corder i de cabrit, amb una gamma de 40 productes presentats, com hem dit, amb safata reciclable al cent per cent i amb totes les indicacions de traçabilitat, per tal d’oferir qualitat i confiança. I dient-nos que la posen a l’abast, que ens l’apropen, també ens conviden a considerar la seva feina i, adquirint el fruit del seu treball, ajudar a mantenir les explotacions ramaderes andorranes. Posar carn a la venda en supermercats i comerços, més la que ja trobem a les carnisseries, i també la que serveixen alguns, encara pocs restaurants, del país, representa pujar un esgraó més per afrontar el futur de la ramaderia i de la pagesia andorrana en tot el seu conjunt, sense haver de tenir sempre l’ai al cor com passa en altres indrets de muntanya, amb una fragilitat i un horitzó sense relleu generacional, o sense relleu jove, encara que no sigui de la mateixa família qui fa de ramader. Perquè el de no saber on anirà a espetegar la pagesia, el rau-rau de veure les terres ermes, és un dels problemes més grans que tenen les àrees de muntanya amb ramaderia extensiva, com la d’Andorra, comparable als efectes que poden tenir les variacions de temperatura degudes a alteracions climàtiques globals. Per això qualsevol pas, qualsevol acció que promogui la ramaderia, és lloable i s’ha de felicitar i de recolzar.

Desitgem bones vendes i acceptació per part de la ciutadania de la carn d’Andorra, ara amb més possibilitats d’adquirir i de tastar. Amb el simple gest de comprar-ne, ajudem l’economia de la pagesia andorrana i de retruc, a mantenir el país obert i amb pastures i segurament també ajudem a prevenir incendis forestals i que l’estètica i el modelat del paisatge siguin més agradables als ulls i al sentiment. De segles Andorra ha estat pasturada i la seva carn ha nodrit generacions. Avui en dia, poder gaudir-ne ara i aquí, comprant-ne a les carnisseries o a altres botigues, és tot un gust. Bon profit!

tracking