La tribuna

El compromís amb la factura de la llum

Els preus de l’electricitat se situen entre els més econòmics de la Unió Europea

Creat:

Actualitzat:

No parem de veure com el preu de l’electricitat als països de l’entorn ha augmentat i les previsions són que seguirà pujant els mesos vinents. Tot i això, les ciutadanes i els ciutadans d’Andorra tenim la sort que aquest increment no es veu reflectit en les nostres factures de l’electricitat. Ho dic per posar en relleu que el que podem pensar que és sort resulta, de fet, del compromís i l’esforç dels darrers anys per fer de FEDA una parapública sanejada que permet mantenir un servei i uns preus competitius.

Per proximitat, i perquè el 80% de l’energia que consumim a Andorra s’importa de França i Espanya, sembla evident pensar que els augments que es pateixen als països veïns s’haurien de reflectir en les nostres factures de la llum. Però, si us heu fixat en el rebut, haureu vist que no és així. I aquest fet té un perquè. Aquest any, les tarifes elèctriques s’han mantingut congelades, exactament amb els mateixos preus que el 2020, i puc anunciar que la voluntat del Govern és que segueixi sent així el 2022. No s’augmentarà, ni tan sols amb l’increment habitual de l’IPC.

La situació econòmica i social generada per la Covid-19 ens obliga a fer esforços per ajudar les famílies i les empreses, i per això crec que no ens podem permetre augmentar les tarifes elèctriques l’any vinent. Però, repeteixo, no és una qüestió de sort, és qüestió de compromís i esforç del Govern i de FEDA.

Tenim uns preus de l’electricitat per a les famílies que se situen entre els més econòmics de la Unió Europea: amb els preus de final del 2020, eren un 68% més econòmics que a Espanya, un 43% més econòmics que a França i un 58% més econòmics que la mitjana de la Unió Europea. Sí que hi ha països que ofereixen tarifes més baixes de l’electricitat, però cal tenir en compte que la qualitat del servei i els temps de tall de subministrament que ofereix FEDA no es garanteixen en la majoria d’aquests països. Això és gràcies als esforços fets els darrers anys i als que s’estan fent i s’hauran de seguir fent en el futur.

Un altre motiu pel qual la factura andorrana no es veu afectada per la volatilitat dels preus dels països veïns és l’acord pioner que va signar FEDA amb Electricité de France (EDF) l’any 2019. Aquest acord fixa que una part de l’energia que prové de França té un preu fix que no està subjecte a aquests increments del preu de mercat (i, a més, una part és d’origen renovable garantit). Gràcies a aquell primer acord, el 2020 vam signar un acord similar amb Endesa i, per tant, també una part de l’electricitat que ve d’Espanya té un preu fix.

Gràcies a la producció nacional, sobretot la provinent de la central hidroelèctrica de FEDA, també s’aconsegueix limitar aquest impacte. De fet, FEDA produeix electricitat en les hores en què és més cara als països veïns per evitar comprar-la en aquells moments. A més, gràcies a la producció provinent de CTRASA, la cogeneració de Soldeu, les minihidràuliques i les instal·lacions fotovoltaiques, també es produeix una electricitat que evitem comprar als mercats veïns. Aquest és un motiu més pel qual hem d’avançar en la transició energètica i seguir incrementant la producció nacional fins a arribar al 50% de la demanda. Amb projectes de FEDA, però també amb projectes privats que apostin per l’autoconsum o per la construcció de petites infraestructures de producció d’energia renovable.

Tot això aconsegueix limitar l’impacte dels preus de l’electricitat per a Andorra; però, tot i així, els increments dels darrers mesos ens afecten inevitablement i aquest any FEDA haurà de pagar més per la compra d’electricitat. Però gràcies a les finances sanejades que té l’entitat i al compromís del Govern envers la societat, aquest impacte el podrà assumir FEDA reduint el seu compte de resultats per tal de no haver d’afectar la factura de les empreses i les famílies. Això suposarà reduir els beneficis de FEDA aquest any, i possiblement també el següent, però estic convençuda que és el bon camí per seguir avançant en la transició cap a un model energètic més sostenible, més sobirà i que ens permeti mantenir la qualitat i la competitivitat de les quals gaudim.

* Sílvia Calvo Armengol, Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA

tracking