La tribuna
El salari mínim no és la solució
La mesura és ben valorada pel conjunt de la ciutadania
En una notícia recent, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy1, ha confirmat l’increment del salari mínim durant el períodel 2022, passant dels 1.121,47 euros actuals a 1.273,31 euros a partir del mes de gener. La mesura ha estat aprovada per tal que el salari mínim se situés al 60% del salari mitjà pel qual aquest fou de 2.122,19 euros durant el mes de maig, fet que permetrà assolir l’objectiu. En aquest article analitzarem si la mesura és beneficiosa o pot ser contraproduent per a l’economia andorrana.
Si ens fixem en l’evolució de les dades econòmiques entre el 2016 i el 2019, facilitades per la CCIS2 (Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra), observem com la població i la quantitat d’assalariats han mantingut un creixement constant. Pel que fa al salari mínim, aquest també s’ha incrementat contínuament, passant de 975,90 euros a 1.050,40 euros en l’últim període. Tot i així, l’augment del salari mínim no ha significat una destrucció dels llocs de treball. No obstant, aquest interval de temps és caracteritzat pel creixement econòmic, traduït en més oportunitats laborals. Per tant, més ocupació. Suposa que la demanda de treball3 ha estat superior a l’oferta de treball4, és a dir, la quantitat de vacants en el mercat laboral és més gran en comparació amb la quantitat de treballadors que cerquen una ocupació.
Ara bé, la situació econòmica i social s’ha transformat completament a conseqüència de la crisi del coronavirus. A dia d’avui, seguim convivint amb el virus, apareixen noves variants que poden obligar a prendre noves mesures restrictives i, d’aquesta manera, dificultar la recuperació econòmica al llarg del 2022. Segons la CCIS5, en l’informe de conjuntura entre el gener i juny de 2021, l’economia andorrana ha manifestat un canvi de tendència alcista en comparació amb l’any 2020, exceptuant al sector hoteler, on la variació ha estat menys notable. A més a més, cal tenir en compte que en l’estudi s’afirma que el nombre d’afiliats a la CASS ha disminuït un 7,6%6, mentre que el semestre anterior (2n semestre del 2020) fou d’un 1,2%. Si bé és cert que la quantitat de persones situades en ERTO s’ha reduït dràsticament fins a les 833, equivalent al 10% del total dels treballadors assalariats. No obstant això, d’acord amb les dades destacades, podem afirmar que l’última informació facilitada referent al mercat laboral d’Andorra perjudica l’activitat econòmica, juntament amb l’increment del salari mínim i la incertesa de l’evolució del virus, que poden repercutir negativament en la creació dels llocs de treball durant el període 2022, tot i que haurem d’esperar a mitjans del 2023 per tal de confirmar el seu impacte.
1 Diari d’Andorra: “El salari mínim augmentarà un 3,2% l’any vinent”.
2 Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, p. 5
3 Demanda de treball: demanda de treballadors que fan les empreses.
4 Oferta de treball: persones que cerquen una activitat remunerada.
5 Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, p.11.
6 Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, p.11.
Cal recordar que el 2019 la pujada d’un 22% del salari mínim a Espanya va suposar un menor creixement del treball entre el 0,6% i l’1,1%7, cosa que representa entre 98.000 i 180.000 llocs de treball d’acord amb el total d’assalariats, segons el Banc d’Espanya. A més a més, durant aquest període no ens trobàvem envoltats en la crisi sanitària que estem travessant en l’actualitat, per la qual cosa no és d’estranyar que l’oferta de treball sigui superior a la demanda de treball, fet que es pot agreujar més amb l’augment del salari mínim. D’acord amb les dades destacades, i espero errar en la meva predicció, la mesura pot ser contraproduent i perjudicial per a la recuperació econòmica d’aquest any vinent cosa que dificultarà la contractació i augmentarà els costos laborals, transformant-se en economia submergida. Des del meu punt de vista, l’increment del salari mínim pot ser beneficiós en períodes estables de l’economia, encara que pot ser una eina de doble tall. La mesura és ben valorada pel conjunt de la ciutadania, però, si en algun moment el Govern es veu en la necessitat o es planteja la seva reducció, és molt difícil la seva implementació degut a la pressió social de la ciutadania, que es mostrarà contrària.
Webgrafia:
Diari d’Andorra: “El salari mínim augmentarà un 3,2% l’any vinent”.
https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2021/09/22/el_salari_minim_augment
ara_l_any_2022_187175_1125.html
Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra.
https://www.estadistica.ad/serveiestudis/publicacions/Publicacions/Andorra%20en%2
0Xifres%20taules.pdf
https://www.ccis.ad/wp-content/uploads/2021/12/Informe_conjuntura_1r-sem.-
2021_CCIS-1.pdf
El País: “El Banco de España calcula que la subida del salario mínimo en 2019 restó al menos 100.000 empleos”.
https://elpais.com/economia/2021-06-08/el-banco-de-espana-calcula-que-la-subidadel-salario-minimo-en-2019-resto-al-menos-100000-empleos.html
Generalitat de Catalunya, p.1.
http://www.blanespromocio.cat/upload/1/fitxers/mercat.pdf
7 El País: “El Banco de España calcula que la subida del salario mínimo en 2019 restó al menos 100.000 empleos”
Correu: joanescales97@hotmail.com.