La tribuna

El present d'Andorra

El 2022 és l’any de continuar progressant tot i l’excepcionalitat de la covid

Creat:

Actualitzat:

El 2022 comença com un any de reptes. L’any de continuar progressant, tot i l’excepcionalitat de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2, reforçant l’estat del benestar i facilitant l’accés a l’habitatge. L’any de consolidar el projecte de digitalització o de continuar estimulant la diversificació econòmica, sempre des de la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. I l’any d’impulsar, encara més, el desenclavament del nostre país.

Per fer-ho, des del Govern hem dissenyat un pressupost que permetrà afrontar amb garanties els desafiaments que ens plateja el present i també, alhora, bastir els projectes que han de guiar i ajudar a créixer l’Andorra dels anys vinents. Un text que el Consell General ha aprovat per majoria i que dota l’Administració General de les eines necessàries per lluitar contra la covid-19 i perquè el país segueixi endavant.

Tant és així que el pressupost s’ha d’analitzar des d’un doble vessant. D’una banda, la dotació del ministeri de Salut i del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat augmenten un 10% i un 8%, respectivament, per fer front a la pandèmia. A més, l’estat del benestar continua sent una prioritat que es fonamenta inequívocament en el suport a l’educació –el qual refermem amb la partida econòmica més elevada de la història per a la Universitat d’Andorra– i, sens dubte, a garantir la seguretat ciutadana i el bon funcionament de la justícia, motiu pel qual incrementem un 7% el pressupost del ministeri de Justícia i Interior.

En paral·lel, gràcies a la recuperació de l’activitat econòmica i dels ingressos de l’Estat, al pressupost per a l’exercici d’enguany seguim desplegant les accions estratègiques de l’Horitzó 23. La nostra societat no pot deixar de progressar. Per això, els grans eixos de despesa del 2022 preveuen projectes que van des de l’impuls del transport públic fins a la reconstrucció del campanar de l’església de Sant Vicenç d’Enclar o el futur edifici multifun­cional.

També apostem de forma decidida pel desenclavament del nostre país. I ho fem amb injeccions econòmiques per consolidar el funcionament de l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell i, a la vegada, per prosseguir amb la millora dels accessos per França a la carretera RN-20 o amb el futur heliport nacional.

La digitalització és un dels objectius del Govern, que igualment està recollida en el pressupost del 2022. Hi creiem i ho fem rotundament. La transformació digital ha de jugar un paper central en l’evolució i en el futur del país, tant de l’Administració com de les empreses i de tot el sector privat. Farà més competitiu i atractiu el nostre comerç i agilitzarà els tràmits dels ciutadans amb les administracions. Per fer-ho, hi dediquem una partida d’uns 7,4 milions d’euros, que representa la inversió en aquest concepte més elevada de la història del nostre país.

Tot un seguit d’inversions integrades en un pressupost estructurat per primera vegada seguint els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. Tot, també, adreçat a millorar la resiliència financera de l’Estat. Amb aquesta premissa, cal recordar que l’abril del 2021 vàrem fer una primera emissió de 500 milions d’euros de bons verds, socials i sostenibles. I ja puc avançar que des del ministeri de Finances estem treballant perquè pròximament puguem fer una segona emissió d’aquesta mateixa tipologia.

Quan parlem de pressupost, però, també convé parlar de dèficit i d’endeutament. Per al 2022 tenim una estimació d’ingressos d’uns 465 milions d’euros i d’unes despeses de 491 milions d’euros, la qual cosa suposa un dèficit inicial previst d’uns 26 milions d’euros. Aquest dèficit és molt inferior als dels anys 2020 i 2021, quan es va situar entre els 100 i els 80 milions d’euros. Ja tornem a estar per sota del llindar de l’1% del PIB marcat per la Llei de sostenibilitat de les finances públiques. A poc a poc, retrobem el camí de l’estabilitat pressupostària i, és que tot i la covid-19, Andorra continua progressant.

*Eric Jover, Ministre de Finances i portaveu

tracking