La tribuna

La formació continuada en les professions sanitàries

Creat:

Actualitzat:

La Societat Andorrana de Ciències tria les efemèrides a celebrar durant l’any en la seva assemblea general de socis. Per a l’any 2022 es va escollir el 150è aniversari de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut, entitat germana de la SAC, i el 40è aniversari del Consell Executiu (primer Govern d’Andorra), que celebrarem més endavant.

En totes les professions de grau superior cal actualitzar els coneixements contínuament. El que es va aprendre en el moment dels estudis universitaris ha canviat en el decurs del temps per la recerca i la tecnologia, entre altres. En les professions a l’entorn de la salut encara es fa més palesa aquesta necessitat. Estar al dia de les noves tècniques, noves teràpies i nou coneixement que es van generant en totes les especialitats és vital.

La xarxa d’internet i les connexions telemàtiques actuals a cursos i conferències ajuden a millorar en l’exercici de la professió, però cada vegada més aquestes actualitzacions necessiten tenir un marc de reconeixement acreditat.

El 8 de juny del 1985, poc després de la creació de la Societat Andorrana de Ciències (1983), pensant en la necessitat de renovar coneixements, la SAC va signar un conveni d’agermanament amb l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears que permet facilitar aquesta actualització permanent, com consta en l’article 4 del conveni publicat al butlletí El SAC, núm. 8 (setembre 1994): “Els membres de la Societat Andorrana de Ciències i els de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears tindran recíprocament, en relació a l’assistència als actes que siguin organitzats a qualsevol població de Catalunya, Balears o Andorra, l’ús de les respectives biblioteques, i a condicions especials d’inscripció a cursos, reunions i congressos, els mateixos drets”.

Aquest conveni va permetre celebrar a Andorra la Vella el tretzè Congrés de metges i biòlegs de llengua catalana el 1988, i ser quatre les entitats convocants de tots els territoris de parla catalana, juntament amb la Societat Catalana de Biologia de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acció Cultural del País Valencià.

I també, més recentment, la celebració del 13è Congrés d’anatomia patològica a Andorra el juny del 2018, liderats pel doctor Jaume Ordí, de l’hospital Clínic de Barcelona, i la doctora Immaculada Ribera, de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Hi van participar els especialistes propis doctor Santiago Albiol, el doctor Pere Jordi i el doctor Francesc Cobo, junt amb patòlegs de l’hospital Vall d’Hebron, l’hospital Clínic, l’hospital del Mar, l’hospital de Bellvitge, l’hospital Parc Taulí de Sabadell, l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l’hospital 12 de Octubre i CNIO de Madrid, i de Lisboa, en una trobada molt productiva pel que fa a intercanvi d’experiències.

Amb motiu dels 150 anys de la seva creació, dimecres 23 de març al centre cultural la Llacuna, el president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut, el doctor Joan Sala i Pedrós, impartirà una conferència a l’entorn del naixement l’any 1872 de l’embrió de la que ha esdevingut la Fundació Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears avui.

Aquesta fundació ofereix formació continuada especialitzada i en actualització científica constant; l’assistència a congressos i jornades amb preu reduït; l’accés a un programa formatiu acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries CFCPS i una formació especialitzada de postgrau amb crèdits ECTS de reconeixement universitari per les activitats formatives de la Fundació Institut Interuniversitari InterAc Salut, del qual formen part 10 universitats de Catalunya, la de les illes Balears, Deusto de Bilbao i la Universitat d’Andorra; un model formatiu amb sales multimèdia i plataforma digital; l’enviament de publicacions especialitzades; poder optar a beques i premis de l’acadèmia i de les seves filials i societats, i també serveis de gestió econòmica per projectes d’investigació. En el seu portal www.academia.cat es poden trobar els avantatges i l’agenda de gairebé una desena d’activitats diàries de totes les especialitats mèdiques i relacionades.

La Societat Andorrana de Ciències és la seva representació al nostre país. És molt important que els professionals de l’àmbit de la salut coneguin, puguin tenir a l’abast i aprofitin aquesta opció de formació continuada que enriqueix la seva praxi i el seu currículum professional.

La necessitat i la utilitat actuals, amb totes les prestacions que permeten una actualització de la formació continuada en totes les especialitats, a través de les 86 societats científiques que la componen i de la que la SAC n’és la seva expressió a Andorra, la fan imprescindible.

* Àngels Mach i Buch, Presidenta de la Societat Andorrana de Ciències

tracking