La tribuna
Les empreses del Pirineu, exemple d'innovació i sostenibilitat
L’esdeveniment arriba enmig d’un context marcat per la volatilitat
La 33a edició de la Trobada empresarial al Pirineu arriba enmig d’un context marcat per la volatilitat. L’encariment de les matèries primeres, una inflació de dos dígits, la previsió de desacceleració del PIB per als propers anys o el conflicte geopolític de primer ordre entre Rússia i Ucraïna són només alguns dels elements que conformen la realitat social i, per tant, els reptes que les nostres empreses han d’enfrontar.
Vivim un context incert, sí, però no ho era menys el 2021, quan vam posar a debat la resiliència empresarial després de la covid, el 2003, quan ens plantejàvem el futur després de la guerra de l’Iraq, o el 1994, any en què vam abordar la mundialització de l’economia. I és que l’adaptació de les empreses a una realitat inestable no és una mesura excepcional, sinó quelcom intrínsec a les organitzacions i que, per tant, ha de formar part del full de ruta de qualsevol pla estratègic.
Ara bé, una cosa és segura, la innovació i la sostenibilitat jugaran un paper essencial en el futur de les nostres empreses i, per tant, en cap cas la gestió d’aquest present immediat pot oblidar que el futur passa, necessàriament, per adoptar una responsabilitat ferma amb el nostre entorn. Caldrà, doncs, integrar les noves tecnologies, alhora que preservem l’equilibri entre creixement econòmic, el medi ambient i la responsabilitat social.
És per això que enguany la trobada abordarà durant els dies 9 i 10 de juny aquestes dues qüestions, la innovació i la sostenibilitat, com a claus del futur empresarial. Ho farem de la mà de professionals de primer nivell que posaran en comú les seves experiències i perspectives i, en aquesta edició, posarem especialment el focus en l’empresariat del nostre entorn més immediat.
Sovint, quan pensem en excel·lència empresarial, ens afanyem a buscar empreses de l’altra punta del món per emmirallar-nos-hi i buscar models, quan al nostre voltant tenim projectes de referència que són un exemple de bones pràctiques i d’èxit empresarial. Conèixer el seu testimoni serà, de ben segur, molt inspirador per a les més de 600 persones que ens trobarem durant aquestes dues jornades a la Seu d’Urgell.
Tenim per davant una agenda intensa amb una vintena de ponents i múltiples conferències i taules rodones en les quals abordarem aquests reptes empresarials des de perspectives ben diverses. Parlarem de creativitat, de la conjugació d’economia i sostenibilitat i d’estratègies empresarials que marquen la diferència. Analitzarem l’escenari geopolític, econòmic i energètic després de la invasió d’Ucraïna. Coneixerem les tendències del sector i de la nova economia digital a través d’emprenedors que han impulsat start-ups molt potents, i ens acostarem a experiències empresarials d’èxit des del testimoni d’empreses de proximitat.
Novament, i com no podia ser d’una altra manera, la presència andorrana serà cabdal a la trobada. Concretament, entre un 15% i un 25% del públic inscrit prové del Principat, consolidant un vincle que ve de lluny i que, any rere any, continua creixent. Al cap i a la fi, forma part de la nostra essència el fet de propiciar un espai de reflexió conjunt entre les empreses del Pirineu, afavorint sinergies i compartint inquietuds, necessitats i reflexions. Aquest és un propòsit fundacional que tenim el compromís de mantenir i que, sens dubte, aporta un valor decisiu al nostre projecte.
Estic convençut que disposar d’aquest punt de trobada i tenir l’oportunitat de posar en comú els reptes de les nostres empreses ens aportarà l’oxigen i l’optimisme que tant necessiten en aquests moments per continuar avançant, amb resiliència i decisió, cap al futur.
* Josep Serveto, President de la Trobada empresarial al Pirineu