La tribuna

Agraïment al govern i al poble andorrà

Donem les gràcies a tots els qui ens fan costat

Creat:

Actualitzat:

Fa més de tres dècades, amb la desintegració del bloc comunista i el col·lapse de la Unió Soviètica, Europa va viure uns canvis fins llavors impensables. Oprimides durant segles, les nacions de l’Est tornaven a trobar la sobirania i la dignitat nacional redibuixant el mapa i restablint la justícia.

El poble ucraïnès, de trajectòria històrica i cultural profundament incrustada en el teixit europeu, va decidir fa 31 anys agafar les regnes del seu futur aconseguint el que els nostres antecessors tant desitjaven sense haver-ho obtingut mai.

La independència d’Ucraïna, el 24 d’agost del 1991, va marcar el rebuig definitiu de l’inhumà règim soviètic i l’apogeu de la civilització ucraïnesa, fins llavors sistemàticament reprimida tant per la Rússia tsarista com pel règim comunista.

L’any 2014 la Rússia de Putin va abandonar els intents de modernitzar-se i es va llançar a l’aventura del revisionisme, que no dona opció a nacions com la ucraïnesa.

L’ocupació de Crimea en va ser la primera prova, i els darrers 6 mesos, amb una agressió d’una brutalitat mai vista des dels temps de la Segona Guerra Mundial, la invasió d’Ucraïna ha estat objecte de l’atenció internacional.

Però Putin i la cúpula militar russa varen subestimar la capacitat de resposta d’Ucraïna i del món civilitzat davant la injustificada agressió pensant que ningú no hi oposaria resistència, com va succeir en el cas de Crimea 8 anys abans, però els criteris havien canviat.

L’any 2021, amb la participació d’uns 40 països, es va celebrar a Kíev la cimera de la Plataforma de Crimea, amb la voluntat de restablir l’ordre mundial, i aquest any, en la seva segona edició, hi han participat més de 60 caps d’estat i ministres d’exteriors.

És remarcable que el Govern d’Andorra, demostrant un ferm arrelament al dret internacional, s’hagi adherit a aquest moviment.

Andorra, amb una política basada en el respecte de la sobirania i integritat d’Ucraïna, ha constituït un suport important en la construcció de la realitat europea.

El Govern i el poble d’Ucraïna estan profundament agraïts al Govern d’Andorra per mantenir fermament aquesta línia d’acció basada en el suport de les resolucions aprovades per les Nacions Unides respecte a l’ocupació de la península de Crimea, la vulneració dels drets humans i la militarització el seu territori, com els dels mars d’Azov i Negre.

I no és menor el nostre agraïment al vostre poble per la solidaritat demostrada durant aquest període tan crític per al nostre país acollint quasi 300 ucraïnesos que varen fugir de les hostilitats i han trobat refugi a Andorra, que els ha concedit els mateixos drets de què gaudeixen els andorrans.

Des dels primers moments de la guerra, la societat civil andor-rana va mostrar el seu costat més humà abocant-se en les campanyes d’ajuda humanitària.

Són gests i accions que consoliden les relacions bilaterals en l’àmbit institucional i refermen els lligams entre les nostres dues nacions enfortint les bases per a les relacions a llarg termini.

A final de juny, conscient que Ucraïna lliura una lluita per la defensa dels valors occidentals, el Consell Europeu li va atorgar l’estatus de candidat a la Unió Europea, donant un senyal inequívoc de la fe que tenen que som dignes i estem capacitats de convertir-nos en un membre de ple dret en un futur pròxim.

Aquesta convicció ajuda que, cada dia que passa, els valors prevalguin sobre el pervertiment, la llibertat sobre l’opressió i la modernitat sobre l’arcaisme.

Estem segurs d’haver triat el correcte camí, encara que ens està costant moltes vides humanes i ens exigeix molts sacrificis.

La llibertat es tenyeix avui dels colors blau cel i daurat de la nostra banera, i tenim motius per estar orgullosos de ser ucraïnesos i europeus.

Donem les gràcies a tots els qui ens fan costat.

* Serhi Pohoreltsev, Ambaixador d’Ucraïna per al Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra

tracking