La tribuna
La necessitat d'atraure personal qualificat
L’informe de conjuntura de la Cambra de Comerç en destaca la manca
L’informe de conjuntura del segon semestre del 2021 facilitat per la CCIS (Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra) planteja els factors que poden influir en la bona marxa de l’activitat econòmica. Destaca la manca de personal qualificat, situada en tercera posició, darrere de la debilitat de la demanda i l’augment dels costos d’explotació. En relació amb la manca de personal qualificat caldria especificar què entenem com a tal, ja que no requerirà el mateix perfil professional una empresa dedicada al sector de la construcció en comparació amb una dedicada a l’hostaleria. Així doncs, en funció de l’activitat econòmica en què se situï l’empresa sol·licitant, tant la formació acadèmica com les habilitats i capacitats dels candidats variaran considerablement.
El fet d’haver-hi poc capital humà especialitzat en un mercat concret provoca la disputa i la competitivitat entre empreses. La lluita per fer-se amb els serveis dels treballadors més hàbils ha conduït l’augment de les condicions laborals, encara que esdevinguin irrisòries. Aquesta lluita s’intensifica si la taxa d’atur és molt baixa, com és el cas d’Andorra, la qual se situa en el 2,2% durant el primer trimestre del 2022, i s’explica degut a la necessitat d’atraure capital humà en actiu d’altres companyies de la zona. Per descomptat, la remuneració econòmica és un factor important per retenir talent al territori, encara que no és l’únic requisit per decidir traslladar la residència al territori andorrà. També s’avaluen altres aspectes com les probabilitats d’ascens dintre de la pròpia empresa, les oportunitats laborals i la reputació professional. A més a més, es poden negociar millores en el contracte com la flexibilització horària, la reducció de jornada, la possibilitat de treballar en el domicili de manera remota, una major quantitat de vacances anuals remunerades, i garantir la conciliació laboral i familiar, entre d’altres.
Cal aclarir que aquest problema rau des de fa anys, motiu pel qual un de cada tres treballadors de l’Alt Urgell realitza la seva activitat econòmica en el mercat laboral andorrà. Aquest confirma que l’oferta laboral és escassa, incloent les zones més properes de l’entorn, per la qual cosa és necessària la creació d’incentius per atraure professionals més enllà del Pirineu. Per tant, és innegable que les empreses hauran de retribuir als empleats forasters més formats amb un major salari per tal de ser un reclam i fer-se amb els seus serveis. Tot i que, si la companyia no té capacitat econòmica per fer front a l’alça salarial o les millores laborals, aleshores podria ser necessària la intervenció del Govern. Es podria plantejar la possibilitat de subvencionar la totalitat o una part del lloguer dels professionals qualificats que estiguin disposats a traslladar el seu domicili durant un període de temps determinat, o bé oferint ajudes a totes aquelles empreses les quals necessitin contractar un tipus de perfil professional determinat i el qual es desitja potenciar. D’aquesta manera, tots els agents involucrats es podrien beneficiar de la mesura. D’una banda, l’empresa podria contractar el perfil que millor s’adeqüi, el treballador es beneficiaria amb unes majors condicions laborals i el Govern ajudaria a satisfer l’oferta de treball en el territori.
Web grafia
Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, pàg. 6
https://www.ccis.ad/wp-content/uploads/2022/05/Informe
_conjuntura_2n-sem_2021.pdf
Ara Andorra: “Andorra: un mercat laboral en declivi”
(27/11/2021)
https://www.ara.ad/economia/andorra-mercat-laboral-declivi_1_4194930.html
Diari d’Andorra: “La taxa d’atur es manté al 2,2%” (16/06/2022)
https://www.diariandorra.ad/
noticies/nacional/2022/06/16/
la_taxa_atur_mante_2_202466_1125.html
Diari d’Andorra: “Un de cada tres treballadors en actiu de l’Alt Urgell és fronterer”
(27/09/2022)
https://www.diariandorra.ad/
noticies/nacional/2022/09/27/
un_cada_tres_treballadors_actiu_alt_urgell_transfronterer_207802_1125.html