La tribuna

Projecte compartit

Una delegació de la Comissió Europea es va desplaçar a Andorra la setmana passada

Creat:

Actualitzat:

La setmana passada una delegació de la Comissió Europea, encapçalada pel vicepresident, Maros Sefcovic, es va desplaçar a Andorra. L’objectiu principal era conèixer la nostra realitat i, també, copsar de manera directa les opinions d’actors polítics, econòmics i socials en relació amb el projecte d’acord d’associació. Amb el vicepresident, màxim responsable polític de la negociació, es van desplaçar alguns dels nostres principals interlocutors a Brussel·les, amb els quals cada mes seiem a la taula de negociació per redactar, de manera conjunta, les adaptacions que han de quedar contingudes en el futur acord.

La transcendència de la visita és evident. Aporta un nou impuls a una negociació que al gener va entrar en una fase clau, amb un canvi d’equip negociador del costat de la Unió Europea que ha permès revifar el ritme de negociació i ha mostrat una voluntat clara d’avançar, no només per assolir el text acordat a final de l’any vinent, sinó per disposar d’un acord que sigui útil i acceptable per a totes les parts.

Però la predisposició i la voluntat no són suficients per arribar a un bon acord. Cal un coneixement aprofundit del que es negocia i dels interessos de la contrapart negociadora. Tot i que Andorra aporta una gran quantitat d’informació detallada sobre cada tema que es tracta en la negociació, esdevenia necessari completar aquest coneixement amb una visita in situ que afegís a la fredor de les paraules escrites una percepció general, una visió més palpable, a tot color, d’Andorra i que permetés incrementar la confiança, l’empatia i la comprensió del nostre país.

Voldria posar l’accent en aquesta relació de confiança que, juntament amb la bona voluntat i el coneixement teòric, configura la base necessària perquè els negociadors europeus estiguin en disposició de trobar un terreny d’entesa i puguem construir conjuntament solucions que siguin equilibrades i satisfactòries per a les dues parts.

Podem dir que el grau de confiança de la Comissió Europea envers Andorra, però també en el sentit contrari, s’ha incrementat després d’aquesta visita. I per això ha estat clau, al meu entendre, la interlocució directa de la delegació europea amb multitud d’actors.

Durant la seva estada, els representants de la Comissió van poder intercanviar punts de vista amb els representants dels coprínceps, amb els ambaixadors residents, amb Sindicatura i amb una dotzena de representants del Govern. Però també amb 14 consellers generals, 18 representants dels actors econòmics i socials, 16 representants de partits polítics i set representants d’entitats o departaments vinculats amb la joventut i la participació ciutadana. Aquest conjunt d’opinions diverses, tots els comentaris, preguntes, neguits, arguments a favor i menys a favor, expressats en el conjunt de les trobades, han estat valorats molt positivament.

Ara tornarem a la taula de negociació amb noves eines per seguir avançant, de manera conjunta, en un projecte d’acord que és beneficiós tant per a Andorra com per a la Unió Europea. Es tracta d’un projecte compartit –no únicament entre els actors d’Andorra, sinó també entre Andorra i la UE– que resultarà d’un treball de col·laboració. I és que a la taula de negociació no hi anem a enrocar-nos sinó a argumentar, a explicar-nos i a entendre’ns per poder escriure a quatre mans les millors solucions que siguem capaços de construir.

*Landry Riba, Secretari d’Estat d’Afers Europeus

tracking