La tribuna

La crisi energètica: accions i alternatives (i II)

Intervenció a les Jornades de l’Energia i Ciutats Sostenibles

Creat:

Actualitzat:

El moment més crític de la història recent d’Andorra pel que fa al vessant energètic és ara i és ara quan cal actuar. D’altra banda, no vull concloure sense recordar les accions que el comú ja ha desenvolupat en el seu camí cap a un escenari més sostenible.

–Hem programat la progressiva substitució de l’enllumenat públic amb llums led.

–Hem apostat per la producció d’energies renovables com el sol, l’aigua o la biomassa. La minicentral d’Aixovall en la qual el comú participa a través de la Mútua Elèctrica n’és un bon exemple.

–Hem aprovat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada del Centre Cultural.

–Hem tret un concurs públic per a un parc mòbil sostenible en el qual trobem patinets, motos i cotxes tots ells elèctrics.

–Vàrem fer el càlcul de la petjada de carboni a principi de mandat i ens ha de permetre veure els avenços fets en quatre anys.

–Hem fet un pla de mobilitat intern al comú que ens ha de permetre millorar mediambientalment a la parròquia.

–A Naturland, conjuntament amb Mútua Elèctrica, instal·larem aviat pèrgoles als aparcaments, cobrint-los amb panells fotovoltaics.

–Hem aconseguit el segell de parròquia com a destí turístic sostenible de la Biosphere que va lligat molt estretament amb accions el cent per cent sostenibles.

–Hem regulat la treta de llenya dels boscos lauredians amb la finalitat que les famílies que disposin dels mitjans puguin escalfar-se mitjançant la fusta dels nostres boscos a cost zero.

–Estem fent estudis a d’altres indrets per poder instal·lar més plaques fotovoltaiques i també ens ha de permetre generar oportunitat de negoci, reduir la dependència dels països veïns i, com no, trobar també algun benefici econòmic per als nostres ciutadans.

–I el punt mes recent, parlat fa pocs dies amb el departament de Mobilitat del Govern, així com amb el ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, per mirar de traçar un carril per a bicicletes i vehicles de mobilitat personal que anirà de la part alta de Sant Julià de Lòria a Andorra la Vella.

Així doncs, no estem davant d’una declaració d’intencions, sinó que el comú de Sant Julià de Lòria camina ferm cap a la sostenibilitat amb accions valentes i concretes. Però la situació ara és ben diferent i cal emprendre altres accions com els he comentat. Estic convençut que existeixen grans propostes des del punt de vista teòric, però si no som capaços de concretar-les no avançarem.

Des d’aquesta tribuna, vull agrair la col·laboració i l’interès de FEDA i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) per aquesta predisposició per impulsar jornades centrades en les temàtiques d’aquest article en terres lauredianes, així com a tot el cos tècnic que les van fer possibles.

Ja per acabar, dir que abans de l’era cristiana, o sigui fa més de 20 segles, el pensador xinès Confuci ja ens va advertir en una sentència crua però real que els puc assegurar que no tan sols no ha passat de moda, sinó que en el tema que ens ocupa cobra encara més actualitat i que em permeto recordar-los en el marc d’aquesta inauguració. Confuci va dir: “Si ja saps el que has de fer i no ho fas, llavors estàs pitjor que abans.”

*Josep Majoral, Cònsol de Sant Julià

tracking