La tribuna

Trenta-cinc anys de compromís amb les persones i amb el país

La Fundació Crèdit Andorrà celebra el 35è aniversari

Creat:

Actualitzat:

Les fundacions, entitats sense ànim de lucre amb una finalitat social determinada, han esdevingut eines indispensables per al progrés d’un país. Emergeixen de la societat civil i s’organitzen per assolir fites de millora i de consolidació de noves realitats, ajudant al desenvolupament personal i col·lectiu i a les potencialitats d’un país. I ho fan amb valors com l’altruisme, la inclusió i la voluntat de servei, amb l’objectiu de contribuir a anar configurant una societat més justa, més equilibrada i més cohesionada. Amb el pas del temps, les fundacions han anat guanyant més incidència i acceptació social, han evolucionat i han sabut adaptar-se a les noves necessitats socials, introduint nous conceptes en el seu camí permanent de millora i modernització.

Les fundacions s’han convertit en una de les millors mostres, si no la millor, de la potència i la força de la societat civil d’un país, que se sent valenta i cridada a no deixar que determinats problemes els resolguin només les administracions públiques. Aporten sensibilitat, modernitat, transparència i proximitat, requisits avui indispensables per ser reconegudes socialment. La recent crisi sanitària –que també ha estat econòmica i social– ha obert un nou paradigma en el paper de moltes fundacions, que han posat en relleu com mai tots aquests i altres valors.

Avui, la Fundació Crèdit Andorrà compleix 35 anys. Es va constituir el 15 de desembre de 1987 amb la creació d’un programa de beques pensades per oferir als joves del país la possibilitat de formar-se i de fer front a l’evolució de l’economia andorrana. Després de més de tres dècades, s’ha convertit en una de les principals fundacions del país, tant pel nombre de programes que desenvolupa com pels recursos que hi destina. En tot aquest temps, milers de persones han trobat en la nostra fundació una ajuda, un refugi o una esperança, i ens enorgulleix molt haver-nos posat al seu servei, que és la nostra raó de ser.

La fundació treballa principalment en tres àmbits: l’educació i el coneixement, el suport social i la creació i la cultura.

L’educació i el coneixement, perquè són eines essencials per al creixement i el bon desenvolupament de la societat. Aquelles primeres beques han anat creixent, com ha crescut la col·laboració de la fundació amb diverses universitats, com la Universitat d’Andorra o la Universitat Internacional de Catalunya.

El suport social, perquè entenem que el benestar i la qualitat de vida de la població, especialment la més vulnerable, són indispensables per aconseguir una societat cohesionada, en què la convivència sigui un dels béns més preuats. Les activitats del programa Envelliment saludable, adreçat a les persones de més de 60 anys i que, en la seva gran majoria, es duen a terme a L’espai, el nostre centre social d’activitats i formació, són el millor exemple per assolir un envelliment actiu i saludable. El programa divulgatiu La salut al dia el destinem a donar eines que ajudin a tenir una millor qualitat de vida a persones amb malalties de gran impacte social i a les persones que les cuiden i, a la vegada, contribuïm a la sensibilització social.

I perquè la cultura arribi a tot­hom ens impliquem directament en el món de la música i, juntament amb el ministeri de Cultura del Govern d’Andorra, gestionem la Fundació Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra –de la qual depenen l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) i la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca)–, amb les quals s’organitza un ventall molt gran d’activitats per acostar la música a tots els col·lectius de la nostra societat. Sense oblidar l’Ordino Clàssic, un festival que organitzem conjuntament amb el comú d’Ordino i que està destinat als diferents públics interessats en tots els estils que inclou el concepte de música clàssica.

Aquesta tribuna pública ens ofereix, avui, l’oportunitat de donar les gràcies a moltíssimes persones. I de fer-ho des de l’emoció i el reconeixement per tants moments viscuts. A aquelles que fa trenta-cinc anys van tenir la visió d’apostar per crear una fundació, a les que han col·laborat, al llarg de tot aquest temps, en el seu creixement, i a totes les que hi continuen apostant, que cada vegada són més. Tenim molta feina a fer, encara.

La nostra fundació és, al capdavall, la contribució de Crèdit Andorrà al desenvolupament i al progrés social del país. I també una mostra prou clara de la voluntat de l’entitat financera de referència al Principat de retornar al país part del que aquest li ha donat. Sense cap més contrapartida ni cap altre benefici que el compromís amb les persones i el país. Que no és poc.

*Francesca Ros Pascuet, Directora de la Fundació Crèdit Andorrà

tracking